Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

VOJNA na Ukrajine Deň dvestošesťdesiaty siedmy (17. november 2022)

Volodymyr Zelenskyj
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: Facebook/Volodymyr Zelenskyj)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval utorok spojencov Kyjeva, aby s ním zdieľali "všetky údaje" v súvislosti s raketou, ktorá v utorok dopadla na územie susedného Poľska. Kyjev nástojí na tom, že raketa bola odpálená Ruskom, čo protirečí tvrdeniam Varšavy. Informujeme na základe správy agentúry AFP.

Naživo z Ukrajiny

 Vojna na Ukrajine - deň č. 266

Vojna na Ukrajine - deň č. 266 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

20:43 Ukrajinské úrady tvrdia, že v meste Cherson objavili dôkazy o rozsiahlom mučení ľudí, ku ktorému tam dochádzalo počas osem mesiacov trvajúcej ruskej okupácie. TASR informuje na základe správy agentúry AFP. Ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec vo štvrtok hovoril o "strašnom" rozsahu mučenia Ukrajincov, ku ktorému dochádzalo počas ruskej okupácie Chersonu. "Nikdy predtým som nevidel niečo takéhoto rozsahu. Rozsah toho bol strašný," vyhlásil Lubinec, ktorý je komisárom ukrajinského parlamentu pre ľudské práva.

17:47  Európska únia v priebehu novembra zašle Ukrajine ďalších 1800 ton núdzovej pomoci. Oznámila to vo štvrtok Európska komisia (EK), ktorá poskytovanie pomoci Kyjevu koordinuje, informuje spravodajca TASR. Najnovšia materiálna podpora, ktorá má pomôcť Ukrajincom zvládnuť zimu, pochádza z Belgicka, Fínska, Nemecka, Slovenska, Luxemburska a Švédska a okrem iného zahŕňa aj dodávky energie, núdzové prístrešky, súpravy prvej pomoci, ochranné oblečenie, hasičské vybavenie a hasičské autá a autobusy.

16:00 Rusko neuvažuje o tom, že by použilo jadrové zbrane, uviedol vo štvrtok Kremeľ. Prezident Vladimir Putin síce tvrdí, že ak by Rusko bolo napadnuté, bude brániť svoje územie všetkými dostupnými prostriedkami vrátane atómových zbraní, ruskí činitelia však tvrdia, že Západ si už viackrát zle vysvetlil vyhlásenia Kremeľského paláca, píše agentúra Reuters. Na otázku, či by bolo možné, aby Rusko použilo svoje jadrové zbrane, a či sa o tejto téme už diskutovalo alebo nie, hovorca Kremľa Dmitrij Peskov odpovedal, že už len samotná formulácia takýchto otázok je neakceptovateľná.

14:18 Ruské používanie nášľapných mín na Ukrajine ohrozuje pokrok dosiahnutý v tejto oblasti za posledných 25 rokov. Vo štvrtok to vo výročnej správe uviedol celosvetový Monitor nášľapných mín. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

13:46 Na stránke ukrajinského prezidenta sa objavila petícia s návrhom na výmenu ukradnutého mývala z Chersonu za pamätník Kataríny II v Odese.

13:23 Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok potvrdilo predĺženie dohody o vývoze ukrajinského obilia po mori. Dohoda zostáva v platnosti bez zmien ďalších 120 dní od tohto piatka. TASR správu prevzala od denníka The Guardian.

12:45 V Kyjeve napadol prvý sneh. Expozícia rozbitej techniky okupantov bola zasnežená.

12:18 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vo štvrtok povedal, že Spojené štáty ani Rusko nemajú v úmysle použiť jadrové zbrane. Podľa jeho slov ho o tom informovali po americko-ruských rozhovoroch, ktoré sa tento týždeň konali v Ankare. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters.

"Podľa informácií, ktoré som dostal od môjho šéfa spravodajských služieb, jedna ani druhá strana v súčasnosti nepoužije jadrové zbrane," uviedol Erdogan pred novinármi v Indonézii, kde sa zúčastnil na summite skupiny G20.

11:32 Pri ruskom raketovom útoku na Dnipro bolo zranených najmenej 14 ľudí vrátane 15-ročného dievčaťa. Všetci sú teraz v nemocnici.

10:31 Prvý sneh tohtoročnej jesene napadal vo štvrtok na Ukrajine, ktorá v dôsledku útokov Ruska na tamojšiu energetickú infraštruktúru trpí v mnohých územných častiach výpadkami elektriny. Píše o tom agentúra AFP s odvolaním sa na svojich spravodajcov v Kyjeve.

10:22 Prezident Zelenskyj zverejnil zábery z výbuchu v Dnipre.

10:00 Dnes budú plánované a núdzové výpadky elektriny na celej Ukrajine, hlási "Ukrenergo".

9:28 Dohoda umožňujúca bezpečný vývoz ukrajinských obilnín cez Čierne more napriek ruskej invázii bola predĺžená, oznámila vo štvrtok Organizácia Spojených národov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA. Platnosť dohody mala pôvodne vypršať najbližší víkend.

9:00 Ruská raketa vo štvrtok zasiahla Odeskú oblasť na juhozápade Ukrajiny. Výbuchy hlásili aj z Kyjeva a mesta Dnipro. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AP a Reuters a stanice Sky News. V Odeskej oblasti išlo o prvý takýto útok po niekoľkých týždňoch, oznámil oblastný gubernátor Maxym Marčenko. Na sociálnej sieti uviedol, že zasiahnutý bol infraštruktúrny cieľ, pričom varoval pred hrozbou "masívneho raketového útoku na celé územie Ukrajiny".

Ukrajinské úrady medzitým hlásili výbuchy v ďalších častiach krajiny a vyzývali obyvateľov, aby sa uchýlili do krytov, pretože hrozba raketových útokov pretrváva. Rusko v utorok vykonalo rozsiahle raketové útoky proti Ukrajine a jej energetickej infraštruktúre, pri ktorých podľa Kyjeva použilo okolo 100 striel.

8:30 Americký prezident Joe Biden spochybnil vo štvrtok tvrdenia ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že raketa, ktorá v utorok dopadla v Poľsku a zabila dvoch ľudí, nebola ukrajinského pôvodu. TASR informácie prevzala od agentúry Reuters a stanice Sky News. "To nie sú dôkazy," povedal Biden novinárom v Bielom dome po návrate z cesty do Ázie, keď sa ho spýtali na Zelenského vyjadrenia.

7:48 Česká vláda ohlásila výcvikový program až pre 4000 príslušníkov ozbrojených síl Ukrajiny. Plánuje sa na to minúť približne 40 miliónov eur.

7:12 Výstraha pred náletmi v mnohých regiónoch Ukrajiny.

6:55 V okupovanom Džankoji na Kryme hlásia výbuchy. Údajne bolo zasiahnuté ruské letisko.

6:35 Rusko presadzuje nútenú adopciu ukrajinských detí. Inštitút pre štúdium vojny uviedol, že ruskí vojenskí blogeri začali šíriť videá s ukrajinskými deťmi, ktoré boli nezákonne deportované a adoptované do ruských rodín.

6:10 Viac ako veľkorysá zásielka pôžičky a prenájmu od okupantov. 

6:00 Poľsko neaktivovalo článok 4 Severoatlantickej zmluvy, ktorý počíta s konzultáciami členských krajín NATO. Uviedol to v stredu večer poľský premiér Mateusz Morawiecki s tým, že takéto diskusie momentálne aj tak prebiehajú prakticky neustále, informuje poľská agentúra PAP.

Morawiecki povedal poľskej verejnoprávnej televíznej stanici TVP Info, že "vzhľadom na prichádzajúce informácie" je možné usudzovať, že utorňajší dopad rakety na východe Poľska blízko hraníc s Ukrajinou nebol úmyselným útokom. "Preto sme neaktivovali článok 4 ... pričom tento postoj sa stretol s plnou podporou všetkých našich Spojencov (členských krajín NATO)," povedal ďalej poľský prezident. Článok 4 zmluvy o NATO hovorí, že členské krajiny budú spolu konzultovať vždy, keď sa ktorákoľvek z nich domnieva, že je ohrozená územná celistvosť, politická nezávislosť či bezpečnosť niektorej z nich, približuje PAP.

Viac o téme: RaketaRuskoPoľskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu