Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

VOJNA na Ukrajine Deň dvestošesťdesiaty piaty (15. november 2022)

Najmenej polovica ukrajinského hlavného mesta Kyjev zostala v dôsledku utorkových ruských útokov bez elektriny Zobraziť galériu (5)
Najmenej polovica ukrajinského hlavného mesta Kyjev zostala v dôsledku utorkových ruských útokov bez elektriny (Zdroj: TASR/AP)

KYJEV - Ukrajina hľadá medzinárodnú pomoc pri vrátení tisícok detí, ktoré boli na základe tvrdení Kyjeva unesené do Ruska. Ide o najmenej 11.000 detí, ktorých mená sú známe, upozornil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas pravidelného videopríhovoru v noci na utorok. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Vojna na Ukrajine trvá už 264 dní

Vojna na Ukrajine trvá už 264 dní (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

19:54 Dvaja ľudia údajne prišli o život v dôsledku ukrajinských útokov v ruskej Belgorodskej oblasti, ktorá bezprostredne susedí s Ukrajinou. Tvrdí to gubernátor tejto oblasti Viačeslav Gladkov, informuje agentúra AFP. "Podľa predbežných informácií dnes v dôsledku ostreľovania mesta Šebekino zahynuli dvaja ľudia a traja ďalší boli zranení. Na miesto boli vyslané sanitky," uviedol Gladkov na sociálnych sieťach.

19:17 Sedem miliónov ľudí na Ukrajine sa v utorok ocitlo bez dodávok elektriny v dôsledku ruských raketových útokov. O tretinu zároveň poklesol počet pripojení na internet. Informuje o tom TASR na základe správ americkej spravodajskej televízie CNN. Zástupca vedúceho ukrajinskej prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko oznámil, že ruské rakety poškodili 15 zariadení ukrajinskej energetickej infraštruktúry. Ukrajinskej protivzdušnej obrane sa podľa neho podarilo zostreliť 70 z viac než 90 ruských rakiet vypálených v utorok.

18:02 Kyjev vyzval lídrov afrických krajín, aby zabránili tomu, že Moskva do vojny na Ukrajine zatiahne ich občanov. Vyjadril sa tak deň po tom, ako Zambia informovala, že pri tamojších bojoch zahynul jej občan, ktorý si mal toho času odpykávať väzenský trest v Rusku. Informuje o tom agentúra AFP.

"Vyzývame Africkú úniu a všetky africké krajiny, aby od Ruska vyžadovali, nech prestane ich občanov nútiť pridať sa k (jeho) armáde," napísal hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleh Nikolenko na sociálnych sieťach. "Afričania by nemali zomierať pre Putinove choré mocenské ambície," dodal.

17:57 Ruské sily vypálili na ukrajinské územie v utorok "približne 100 rakiet" v rámci najnovšej vlny útokov zameraných na energetickú infraštruktúru, ktoré viedli k výpadkom prúdu a núteným odstávkam. Pre ukrajinskú televíziu to uviedol hovorca vzdušných síl Jurij Ihnat, na ktorého sa odvoláva agentúra AFP. "Vypálených bolo už okolo 100 rakiet. Okupanti prekročili počet vystrelených rakiet z 10. októbra, keď ich vypálili 84," povedal Ihnat. "Ich primárnym cieľom sú kľúčové zariadenia infraštruktúry," poznamenal. Dodal, že niekoľko rakiet sa ukrajinskej protivzdušnej obrane podarilo zostreliť.

16:54 Najmenej polovica ukrajinského hlavného mesta Kyjev zostala v dôsledku utorkových ruských útokov bez elektriny. Uviedol to tamojší starosta Vitalij Kličko. Oznámil tiež, že medzičasom bolo pod troskami jednej zo zasiahnutých obytných budov nájdené jedno telo. TASR informuje na základe správ agentúr AFP a AP.

VIDEO Kyjevom otriasajú výbuchy: Zelenskyj varuje ľudí, aby si na seba dávali pozor

Kyjevom otriasajú výbuchy: Zelenskyj varuje ľudí, aby si na seba dávali pozor (Zdroj: Facebook/Володимир Зеленський )

"Pre masívne raketové útoky... začal energetický priemysel naprieč Ukrajinou s núdzovými odstávkami elektriny," napísal Kličko na sociálnych sieťach. Tento krok zdôvodnil nevyhnutnosťou zaistenia  rovnováhy energetického systému a snahou predísť poruchám energetických zariadení.

16:18 Výbuchy bolo počuť v utorok okrem Kyjeva aj v západoukrajinskom meste Ľvov, potvrdil na sociálnej sieti Telegram tamojší starosta Andrij Sadovyj. Explózie hlási aj mesto Charkov na severovýchode a mnohé ďalšie oblasti. TASR informuje na základe správ denníka The Guardian a staníc Sky News a BBC.

"Časť mesta je bez elektriny," uviedol ľvovský starosta Sadovyj. Obyvateľov vyzval, aby zostali v krytoch. Gubernátor Ľvovskej oblasti Maxym Kozyckyj ohlásil, že útoky ruských síl zasiahli zariadenie kritickej infraštruktúry. V Ľvove evidujú tiež výpadky mobilného signálu.

15:22 Úradníci  Ruskom dosadenej okupačnej správy opustili mesto Nova Kachovka v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti. Informujú o tom agentúry AFP a Reuters. "Zamestnanci štátnej administratívy v Novej Kachovke ako aj štátnych a komunálnych úradov opustili mesto a boli premiestnení do bezpečných častí (Chersonskej) oblasti," uviedla v utorok na sociálnych sieťach Moskvou dosadená správa mesta.

15:20 Dve obytné budovy v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev zasiahli v utorok ruské rakety. Uviedol to starosta Kyjeva Vitalij Kličko vo vyhlásení na sociálnej sieti Telegram. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Kličko spresnil, že útok na Kyjev podľa predbežných informácií zasiahol dve rezidenčné budovy v Pečerskom obvode. Ten sa nachádza severne od prezidentskej administratívy, píše denník The Guardian.

13:49 V mnohých regiónoch Ukrajiny bol vyhlásený letecký poplach. Miestne úrady hlásia odpálenie rakiet okupantmi a žiadajú, aby zostali v krytoch.

13:30 Väzni zadržiavaní oboma stranami vojny Ruska proti Ukrajine boli vystavení mučeniu vrátane bitiek, elektrických šokov a ponižujúceho zaobchádzania, keď museli byť vyzlečení donaha. V utorok o tom informovali vyšetrovatelia OSN, ktorých citovala tlačová agentúra AFP.

13:22 Vodná elektráreň Kakhovka zastavila svoju činnosť a už nevyrába elektrinu, vyhlásil gauleiter Vladimír Saldo.

12:45 Najlepším spôsobom, ako dosiahnuť oživenie globálnej ekonomiky, je ukončiť ruskú vojnu na Ukrajine. Vyhlásil to v utorok nemecký kancelár Olaf Scholz na zasadnutí lídrov skupiny G20. TASR o tom informuje na základe správ Reuters a AFP. "Predovšetkým by som chcel ešte raz veľmi jasne povedať, že najefektívnejším spôsobom, ako dosiahnuť oživenie svetovej ekonomiky, je ukončiť vojnu Ruska proti Ukrajine," povedal Scholz na stretnutí na Bali.

11:43 Rusko pravdepodobne súhlasí s predĺžením "dohody o obilninách" po 19. novembri, informuje agentúra Bloomberg s odvolaním sa na zdroje.

11:41 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov sa stretol v utorok počas summitu G20 na Bali s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom. Oznámilo to ruské ministerstvo zahraničných vecí, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

11:00 Britské ministerstvo obrany vo svojej najnovšej správe o vojne na Ukrajine uviedlo, že ruské sily si po odchode z Chersonu určili za "dočasné hlavné mesto" okupovanej oblasti prístav Heničesk na pobreží Azovského mora. Informoval o tom portál britskej stanice Sky News. Výber tejto lokality "naznačuje priority a obavy ruských veliteľov", ktorí zhromažďujú a konsolidujú svoje jednotky na juhu Ukrajiny, dodáva na základe spravodajských informácií britské ministerstvo.

10:52 Nemecko zriadi na Slovensku údržbové stredisko pre servis a opravu zbraní, ktoré majú byť dodané Ukrajine. Oznámila to v utorok nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

10:41 Toky plynu cez plynovod Jamal smerom na východ, teda z Nemecka do Poľska, v utorok ráno vzrástli rovnako ako ruské dodávky do Európy cez Ukrajinu. Ukázali to údaje prevádzkovateľov oboch plynovodov. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

10:16 Indický premiér Naréndra Módí vyzval v utorok Moskvu a Kyjev, aby vojnu na Ukrajine ukončili diplomatickým spôsobom. Módí to povedal vo svojom príhovore na summite skupiny G20 na indonézskom ostrove Bali. TASR prevzala správu z agentúry Reuters. "Už viackrát som povedal, že musíme nájsť spôsob, ako sa na Ukrajine vrátiť na cestu prímeria a diplomacie... Naliehavo je potrebné ukázať konkrétne a kolektívne odhodlanie zabezpečiť mier, fovnováhu a bezpečnosť vo svete," povedal indický premiér.

9:23 Krajiny združené v skupine G20 vrátane Ruska odsúdia ekonomické následky vojny na Ukrajine, pričom väčšina členov skupiny odsúdi aj samotnú vojnu, ktorá zúri v tejto východoeurópskej krajine. Vyplýva to z návrhu záverečného komuniké, do ktorého v utorok nahliadla agentúra AFP.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu