Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Vyše 300 ľudí prišlo o život počas protestov po smrti Mahsy Amíníovej

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Aurelien Morissard)

TEHERÁN/NEW YORK - Najmenej 314 osôb prišlo o život v Iráne počas celoštátnych protestov, ktoré prepukli v septembri v reakcii na smrť mladej Kurdky Mahsy Amíníovej. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA, ktorá sa odvoláva na údaje ľudskoprávnych organizácií.

Medzi obeťami je aj 47 mladistvých osôb a 38 príslušníkov bezpečnostných zložiek, uviedla v sobotu aktivistická tlačová agentúra HRANA so sídlom v USA. Vyše 14-tisíc osôb bolo počas nepokojov zadržaných. Vlna protestov prepukla po tom, ako 16. septembra zomrela 22-ročná Amíníová. Tú tri dni predtým v Teheráne zadržala mravnostná polícia za údajné nevhodné oblečenie.

Nepokoje sa rozšírili do vyše 130 miest v krajine a predstavujú jednu z najväčších výziev pre náboženské vedenie krajiny, ktoré sa dostalo k moci po revolúcii v roku 1979, píše AFP. Iránski študenti protestovali i v sobotu a prevádzkovatelia obchodov vstúpili do štrajku. Bezpečnostné zložky počas uplynulého týždňa prijali nové opatrenia s cieľom zabrániť študentským protestom v Teheráne. Tí však aj napriek tomu vyšli do ulíc vo viacerých mestách vrátane Amíníovej rodiska Sakíz v provincii Kurdistan, píše AFP.

Vyše 300 ľudí prišlo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

Viac o téme: SmrťProtestyIranMahsa Amíníová300 ľudíPrišlo o život
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu