Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Irán vyvinul hypersonickú strelu, ktorá dokáže prekonať protivzdušnú obranu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TEHERÁN - Irán vyvinul hypersonickú balistickú strelu, ktorá je schopná obísť všetky systémy protiraketovej obrany. Vo štvrtok to oznámil veliteľ iránskych revolučných gárd generál Amír Alí Hádžízáde. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Hypersonické strely dokážu rovnako ako štandardné balistické strely niesť jadrové hlavice, sú však schopné dosiahnuť päťnásobok rýchlosti zvuku.

"Táto hypersonická balistická strela bola vyvinutá na prekonanie protileteckých štítov a bude schopná prekonať všetky systémy protivzdušnej obrany," vyhlásil Hádžízáde. Dodal tiež, že vývoj takejto rakety predstavuje "generačný skok v oblasti raketových striel". Oznámenie o novej hypersonickej strele prišlo len niekoľko dní po tom, čo Irán oficiálne priznal, že Rusku dodal útočné drony. Uviedol však, že tak urobil ešte pred ruskou inváziou na Ukrajinu a po jej začiatku už Rusku drony neposielal.

Agentúra AFP pripomína, že hypersonické strely dokážu na rozdiel od balistických lietať v nižších vrstvách atmosféry a rýchlejšie dosiahnuť cieľ. Lídrom v oblasti vývoja týchto striel je v súčasnosti Rusko, za ním nasledujú Čína a Spojené štáty. Hypersonické rakety sa tiež dajú ovládať, čo znamená, že sa je ťažšie ich zamerať. Skúšku hypersonickej strely vlani uskutočnila aj Severná Kórea.

Viac o téme: StreľaIránHypersonickáProtivzdušná obrana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu