Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

VIDEO Ruské jednotky mrznú, nemajú čo jesť a kradnú si navzájom: Od topánok až po matrace!

(Zdroj: Twitter/Julia Davis)

MOSKVA – Správy z táborov po nedávno vyhlásenej čiastočnej mobilizácii mužov naznačujú, že v ruskej armáde majú nedostatok všetkého. Zatiaľ naverbovaných 16000 mužov, ktorí absolvovali len pár dní výcviku posielajú rovno do prvej línie. Sťažujú sa na nedostatok jedla, oblečenia a dokonca aj matracov. Krádež je vraj jediný spôsob ako prežiť.

Nedávny branec ukázal na videu podmienky v jednom z táborov. Podľa neho sa začínajú šíriť choroby a vojaci si navzájom kradnú veci a peniaze. Vraví, že všetci ochoreli, lebo stany nedokážu poriadne vyhriať, informuje DailyStar.  Naverbovaní muži na videu sú vraj všetci z ruského mesta Chanty-Mansijsk, a nemajú tenisky a ani taktické topánky. Vo videu ukazuje veľký stan, o ktorom hovorí, že je jeho obývačkou a je vraj vykurovaný iba jednou malou pieckou, ktorá vraj vôbec nestačí. "Nepomohlo to ani za boha," hovorí vojak o ohrievači. "Počuješ, aký mám chrapľavý hlas? Je to hrozné. Polovica chalanov ochorela."

Tvrdí tiež, že mu ukradli matrac a dodáva, že krádež je „spôsob, ako tu prežiť“. Kachle sú dokonca tiež predmetom krádeže. Ak sa vraj sťažujú u najvyšších, tým je to jedno. Jeden mu vraj povedal „som tvoja mama alebo tvoj ocko? Nájdi si to sám!" Video zdieľala na Twitteri Julia Davis, bojovníčka proti dezinformáciám, monitorujúca ruskú štátnu televíziu a udalosti na Ukrajine.

Táto informácia prišla krátko po tom, čo iné zdroje tvrdili, že regrúti nedostavajú ani nepriestrelné veci, batohy, spacie vaky, karimatky, lieky ani obväzy. Dokonca im tieto veci nakupujú ich príbuzní, uviedol DailyStar.  William Alberque, špecialista na ruské ozbrojené sily, povedal: "Dávajú im v najlepšom prípade základy a v najhoršom prípade nič a vrhajú ich do boja, čo naznačuje, že títo chlapi sú len doslova potravou pre delá." Kritika prišla aj od Anastasie Kaševarovej, provojnovej vojenskej blogerky. Tá kritizovala Putina, že mobilizuje nevycvičených chlapov, pre ktorých sú pripravené už zinkové rakvy. Vraj im sľúbili, že chlapi pôjdu na tréning, ale tí idú naopak rovno do prvej línie.

Viac o téme: VojnaRuskoUkrajinaČiastočná mobilizácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu