Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

VOJNA na Ukrajine Deň dvestotridsiaty šiesty (18. október 2022)

Zrutenie vojnového lietadla v Jejsku. Zobraziť galériu (4)
Zrutenie vojnového lietadla v Jejsku. (Zdroj: SITA/AP Photo)

JEJSK - Najmenej šesť ľudí zahynulo v pondelok po zrútení ruského bojového lietadla Su-34 do obytnej oblasti v ruskom prístavnom meste Jejsk na pobreží Azovského mora. Havária spôsobila rozsiahly požiar, ktorý pohltil deväťpodlažný bytový dom. Šesť ľudí je stále nezvestných. V utorok o tom informovala tlačová agentúra DPA.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - Deň č. 236

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 236 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:33 Ukrajina v utorok obvinila Červený kríž z nečinnosti v súvislosti s ukrajinskými zajatcami držanými ruskou armádou. Červený kríž podľa Kyjeva nekontroluje podmienky, v akých sú títo vojaci a civilisti držaní, a tak tam dochádza k mučeniu. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP.

20:33 Ruská armáda pripravuje evakuáciu civilistov z okupovaného mesta Cherson na juhu Ukrajiny. Oznámil to v utorok veliteľ ruských inváznych síl generál Sergej Surovikin. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP. "Ruská armáda zabezpečí v prvom rade bezpečnú evakuáciu obyvateľstva" Chersonu, povedal Surovikin v ruskej televízii Rossija 24.

20:07 Irán podpísal s Ruskom dohodu, podľa ktorej ho okrem bezpilotných lietadiel bude zásobovať aj raketami zem-zem. Agentúre Reuters to potvrdili dvaja iránski predstavitelia a dvaja iránski diplomati. V nedeľu o týchto plánoch písal americký denník The Washington Post, ten sa odvolával na nemenovaných západných predstaviteľov, píše TASR.

20:03  Moskva by mohla v budúcnosti zredukovať svoju diplomatickú prítomnosť v západných krajinách, vyhlásil v utorok šéf diplomacie Kremľa Sergej Lavrov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. Lavrov ako dôvod možného obmedzenia ruskej diplomatickej prítomnosti v západných krajinách uviedol súčasnú úroveň vzťahov s Európou či Spojenými štátmi a tiež potrebu Ruska vytvárať si väzby v iných častiach sveta.

19:32 Telá piatich detí exhumovala polícia z hrobov v oslobodenom ukrajinskom meste Lyman, ktoré kedysi okupovali ruské jednotky. Štyri telá sa nachádzali v masovom hrobe na lymanskom cintoríne, ostatky piateho dieťaťa vybrali z provizórneho hrobu, ktorý vykopala jeho matka v záhrade. V utorok to oznámila ukrajinská polícia. TASR správu prevzala zo stanice Sky News.

19:05 Ukrajina dostala v utorok dve miliardy eur finančnej pomoci z Európskej únie. Ide o prvú tranžu z päťmiliardového balíka, ktorý nedávno ohlásila EÚ. Za zásielku sa eurobloku poďakoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj aj premiér Denys Šmyhaľ, informuje TASR na základe správy britského denníka The Guardian.

18:40 Severoatlantická aliancia dodá v najbližších dňoch Ukrajine obranné systémy proti dronom, aby sa tak mohla účinnejšie brániť ruským útokom na kritickú infraštruktúru s použitím iránskych bezpilotných lietadiel. Oznámil to v utorok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

18:39 Vyše 1100 ukrajinských miest a obcí je momentálne bez elektriny v dôsledku desiatich dní ostreľovania ruskými silami, ktoré sa zameriava na dôležité energetické zariadenia po celej Ukrajine. TASR informuje na základe utorkovej správy agentúry AFP.

17:15 Príprava summitu EÚ, energetická kríza v Európe a vojna na Ukrajine boli hlavnými témami utorňajšej Rady pre všeobecné záležitosti v Luxemburgu. Podľa spravodajcu TASR to uviedol štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí SR Andrej Stančík. "Hovorili sme o tom, že pomoc pre Ukrajinu musí byť systematická a dlhodobá a že práve táto zima rozhodne o tom, ako sa vojna skončí," uviedol Stančík.

15:56 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v utorok oznámil, že navrhol prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, aby prerušil diplomatické styky Ukrajiny s Iránom. Návrh prišiel v súvislosti s dodávkami iránskych bezpilotných lietadiel do Ruska, ktoré Moskva v súčasnosti intenzívne používa pri vojenských útokoch na Ukrajine. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry Reuters.

15:51 Nehodu ruského bojového lietadla Su-34 v obytnej oblasti na juhozápade Ruska pravdepodobne spôsobila technická porucha. V utorok to uviedol Vyšetrovací výbor Ruskej federácie, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

15:30 Rusko v utorok potvrdilo pondelkové útoky na ukrajinské energetické zariadenia. Kyjev označil situáciu pred prichádzajúcou zimou za kritickú. TASR informuje na základe správ agentúry AFP. "Počas uplynulého dňa ruské ozbrojené sily pokračovali v útokoch na ukrajinské vojenské veliteľstvá a energetické systémy zbraňami dlhého dostrelu a zbraňami s vysokou presnosťou odpaľovanými z mora," uviedlo ruské ministerstvo obrany v pravidelnej správe.

13:24 Ruský prezident Vladimir Putin zatiaľ neplánuje ukončiť vojenskú mobilizáciu do vojny na Ukrajine, avšak niektoré časti Ruska už tento proces ukončili. V utorok to povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, na ktorého sa odvoláva agentúra AFP.

13:00 Ukrajinské úrady hlásia nové explózie v niekoľkých regiónoch krajiny. Ruské invázne sily podľa nich ráno podnikli vzdušné útoky na Kyjev, Charkov, Dnipro aj ďalšie mestá. V metropole Rusi mierili na objekty kritickej infraštruktúry na severovýchode mesta, píše agentúra Unian. Útok na kyjevské energetické zariadenie si vyžiadal životy dvoch ľudí, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na mestskú prokuratúru. Ďalší človek je podľa predbežných informácií zranený. Starosta metropoly medzitým informoval, že počet obetí pondelňajšieho útoku stúpol na päť.

12:22 Kremeľ v utorok vyhlásil, že nemá "nijaké informácie" o tom, či ruská armáda použila pri rozsiahlych útokoch na ukrajinské mestá v uplynulých dňoch iránske drony. TASR informuje na základe správy agentúry AFP. Iránom dodané samovražedné drony Šáhid-136 boli podľa ukrajinských predstaviteľov a západných krajín použité aj pri pondelkových útokoch na Kyjev, ktoré si vyžiadali päť obetí. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko povedal, že päť z 28 dronov nasadených na Kyjev spôsobilo explózie.

10:58 Z terorizovania a zabíjania civilistov obvinil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Moskvu po tom, čo Rusko v utorok opäť podniklo vzdušné útoky na ukrajinské mestá. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

10:45 Európska únia (EÚ) produkuje viac elektriny z obnoviteľných zdrojov energie ako kedykoľvek predtým od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Ukázali to v utorok výsledky štúdia think-tanku Ember a E3G. TASR správu prevzala z DPA.

10:05 Ukrajina v utorok hlásila útoky na energetickú infraštruktúru v niekoľkých mestách vrátane metropoly Kyjev. Uviedol to zástupca vedúceho kancelárie ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko, informuje TASR podľa správy agentúry AFP. "Na ľavom brehu Kyjeva došlo k trom útokom na zariadenie na dodávku energie," napísal Tymošenko v príspevku na sociálnej sieti.

9:40 Ukrajinský štátny podnik Enerhoatom v utorok obvinil Rusko z únosu dvoch vysokopostavených zamestnancov Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES). TASR informuje na základe správy agentúry AFP. Enerhoatom v príspevku na sociálnej sieti uviedol, že ruské invázne jednotky v pondelok "odviedli na neznáme miesto" vedúceho informačných technológií ZAES Oleha Kosťukova a Oleha Ošeku.

8:00 V Mykolajive Rusi zničili obytnú budovu raketami C-300.

6:28 Najmenej 13 ľudí, vrátane troch detí, zahynulo v pondelok po zrútení ruského bojového lietadla Su-34 do obytnej oblasti v prístavnom meste Jejsk na pobreží Azovského mora na juhozápade Ruska. V utorok o tom informovali ruské tlačové agentúry, keď sa skončilo pátranie po preživších. TASR prevzala správu od agentúry AFP.

6:05 Kanada oznámila v pondelok nové sankcie proti 34 ruským novinárom, hercom a televíznym moderátorom a tiež proti štátnej televízii Zvezda. Označila ich za "šíriteľov propagandy" svojej vlády. TASR prevzala správu od tlačovej agentúry AFP.

6:00 Najmenej šesť ľudí zahynulo v pondelok po zrútení ruského bojového lietadla Su-34 do obytnej oblasti v ruskom prístavnom meste Jejsk na pobreží Azovského mora. Havária spôsobila rozsiahly požiar, ktorý pohltil deväťpodlažný bytový dom. Šesť ľudí je stále nezvestných. V utorok o tom informovala tlačová agentúra DPA.

Zrutenie vojnového lietadla v Jejsku.
Zobraziť galériu (4)
Zrutenie vojnového lietadla v Jejsku.  (Zdroj: SITA/AP Photo)
Zrutenie vojnového lietadla v Jejsku.
Zobraziť galériu (4)
Zrutenie vojnového lietadla v Jejsku.  (Zdroj: SITA/AP Photo)

Ukrajinský prezident Zelenskyj vydá knihu svojich vojnových prejavov

Zbierku prejavov Volodymyra Zelenského z obdobia vojny, ktorá bude obsahovať úvod napísaný ukrajinským prezidentom, vydajú pred Vianocami. V pondelok o tom informoval portál britskej televízie Sky News.

Kniha s názvom Odkaz z Ukrajiny (angl. A Message From Ukraine) bude mať aj predslov od Arkadija Ostrovského, editora týždenníka The Economist pre Rusko a východnú Európu. "Podporovanie Ukrajiny nie je trend, meme ani výzva na internete," uviedol vo vyhlásení ukrajinský prezident. "Nie je to jav, ktorý sa rýchlo rozšíri po celej planéte a potom rovnako rýchlo zanikne. Ak chcete pochopiť, kto sme, odkiaľ pochádzame, čo chceme a kam kráčame, musíte sa dozvedieť viac o tom, kto sme. A táto kniha vám v tom pomôže," dodal Zelenskyj.

Zbierka prejavov má vyjsť 6. decembra a všetky zisky z predaja knihy pôjdu charitatívnej iniciatíve na podporu Ukrajiny s názvom United24, ktorú spustil Zelenskyj. Ukrajinský prezident spresnil, že do zbierky vybral 16 prejavov, ktoré, ako dúfa, pomôžu čitateľom "pochopiť Ukrajincov: naše túžby, naše zásady a naše hodnoty". Bývalý herec a komik bol za ukrajinského prezidenta zvolený v roku 2019.

Keď Rusko 24. februára napadlo Ukrajinu, Zelenksyj sa náhle ocitol v úlohe vojnového vodcu a vďaka jeho zápalu a vzdoru ho prirovnávajú aj k niekdajšiemu britskému premiérovi Winstonovi Churchillovi, píše Sky News.

Zelenská: Bolo mi jasné, že môj manžel z Kyjeva neodíde

Pre ukrajinskú prvú dámu Olenu Zelenskú bolo vždy jasné, že jej manžel prezident Volodymyr Zelenskyj neopustí Kyjev ani počas ruskej vojenskej invázie. "Od začiatku som vedela, že Kyjev neopustí," povedala Zelenská v pondelok pre nemecký denník Bild. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Prvá dáma Ukrajiny Olena Zelenská.
Zobraziť galériu (4)
Prvá dáma Ukrajiny Olena Zelenská.  (Zdroj: Facebook/Олена Зеленська)

"Ak by krajina zostala cez vojnu bez vodcu, otriaslo by to ňou," dodala. Zelenskyj napriek dobre mieneným radám neopustil ukrajinské hlavné mesto ani po tom, čo Rusko 24. februára vojensky napadlo Ukrajinu. Táto skutočnosť sa podľa DPA považuje za významné nastavenie kurzu odporu proti ruskej invázii.

Od začiatku sa Zelenského pokúšajú zlikvidovať ruské špeciálne jednotky, podotkla jeho manželka Olena. "Pokúšam sa však nemyslieť na to," dodala. Ona sama občas vidí svojho manžela pracovať v kancelárii, avšak rodina je počas bežných dní rozdelená. Dcéra Olexandra (18) a syn Kyrylo (9) otca vídajú iba zriedka, poznamenala prvá dáma Ukrajiny.

Viac o téme: BojeRuskoVladimir PutinKyjevVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu