Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Estónski poslanci odsúdili vojnu na Ukrajine: Parlament vyhlásil Rusko za teroristický režim

Estónsky prezident Alar Karis
Estónsky prezident Alar Karis (Zdroj: TASR / AP Photo/Aron Urb)

TALLINN - Estónski poslanci odsúdili v utorok ruskú anexiu území na Ukrajine a Rusko vyhlásili za "teroristický režim". Informuje o tom agentúra AFP.

Za predmetné vyhlásenie hlasovalo v 101-člennom jednokomorovom parlamente 88 poslancov. Desať poslancov sa na hlasovaní nezúčastnilo a traja ďalší sa hlasovania zdržali. Parlament vyhlásil Rusko za "teroristický režim a Ruskú federáciu za krajinu podporujúcu terorizmus". "Putinov režim so svojimi hrozbami jadrových útokov spravil z Ruska najväčšiu hrozbu pre mier v Európe aj na celom svete," uvádza sa ďalej v schválenom vyhlásení.

Lotyšsko taktiež obviňuje Rusko 

Estónsky parlament takéto vyhlásenie prijal po výzvach, ktoré v tomto smere medzinárodnému spoločenstvu dlhodobo adresuje ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, pripomína AFP. Parlamenty Estónska aj susedného Lotyšska ešte v auguste vyhlásili Rusko za "podporovateľa terorizmu", pričom Moskvu obvinili z "cielenej genocídy voči ukrajinskému ľudu". Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena túto terminológiu nedávno odmietla používať, pretože ju "nepovažuje za najefektívnejšiu cestu vpred".

Viac o téme: RuskoEstónskoParlamentTeroristický režim
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu