Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Gazprom má záujem prevádzkovať plynovod Turecký prúd, tvrdí Szijjártó

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó Zobraziť galériu (2)
Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

BUDAPEŠŤ/MOSKVA - Ruská štátna plynárenská spoločnosť Gazprom potvrdila svoj záväzok dlhodobého prevádzkovania plynovodu Turecký prúd, a to aj z hľadiska dlhodobej perspektívy dodávok plynu Maďarsku. Vyhlásil to v stredu večer v Moskve maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó, ktorý sa stretol so šéfom Gazpromu Alexejom Millerom. Informuje o tom spravodajca TASR s odvolaním sa na agentúru MTI.

Šéf maďarskej diplomacie poznamenal, že v dôsledku vojny na Ukrajine a bruselských sankcií uvalených v reakcii na ňu sa v Európe i za hranicami kontinentu rozvinula najvážnejšia energetická kríza všetkých čias.

Podľa slov Szijjártóa severné plynovody boli prakticky znemožnené. Zdôraznil, že tranzit plynu z Ruska je stále nerušený iba cez Turecký prúd, čo potvrdzuje význam jeho vybudovania. Gazprom podľa jeho slov presúva ťažisko prepravy plynu zo severu na bezpečne a predvídateľne fungujúcu južnú trasu. "Podmorské potrubia (Tureckého prúdu), kompresory, turbíny a ďalšie dôležité prvky vyrobili Rusi, takže ich údržba nečelí sankčným prekážkam," dodal.

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó
Zobraziť galériu (2)
Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó  (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Vojinovic)

Szijjártó v Moskve v stredu podpísal s Gazpromom dohodu o odklade platieb za plyn. Maďarsko získalo trojročný odklad splatnosti faktúr za plyn, ktoré by inak mali byť splatné v priebehu nasledujúcich šiestich mesiacov. Pri cene 300 eur za megawatthodinu by to predstavovalo 3,5 až 4,5 miliardy eur.

Viac o téme: GazpromPéter SzijjártóTurecký prúd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu