Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Šéf českej diplomacie ostro kritizoval Szijjártóa za účasť na moskovskom fóre

Minister zahraničných vecí Českej republiky Jan Lipavský Zobraziť galériu (2)
Minister zahraničných vecí Českej republiky Jan Lipavský (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

BUDAPEŠŤ/PRAHA - Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský označil štvrtkovú účasť šéfa maďarskej diplomacie Pétera Szijjártóa na energetickom fóre v Moskve, na ktorom boli aj osoby uvedené na sankčnom zozname Európskej únie, za škandál. Informuje o tom spravodajca TASR s odvolaním sa na agentúru MTI.

"Maďarsko je čiastočne obeťou svojich vzťahov s Ruskou federáciou. Predstava, že s nimi postaví atómovú elektráreň, mi nepríde realistická," dodal Lipavský.        

Český minister novinárom povedal, že sa bráni tomu, aby Vyšehradská štvorka (V4) tvorená Českom, Maďarskom, Poľskom a Slovenskom bola vnímaná ako konzervatívny blok, ale odmieta aj výzvy na vystúpenie z V4 alebo ukončenie tejto spolupráce. Zoskupenie V4 podľa jeho slov nemá žiadny silný jednotný postoj, ako napríklad v roku 2015, kedy nastala migračná kríza.

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó
Zobraziť galériu (2)
Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó  (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Podľa šéfa českej diplomacie možno V4 vnímať ako diskusnú platformu, pričom problémy krajín štvorky týkajúce sa migrácie a energií sú podobné. Lipavský podotkol, že sa nebráni rokovaniam v rámci V4. Západ a Rusko by mali spolu hovoriť, nemali by nechať zaniknúť komunikačné kanály, pretože tým sa vzdajú v súčasnej zúfalej situácii aj nádeje na mier, vyhlásil vo štvrtok Szijjártó v Moskve.

Minister v rámci panelovej diskusie na Týždni ruskej energie povedal, že na tomto podujatí sa zúčastňuje ako jediný minister zahraničných vecí členského štátu Európskej únie a NATO, čo je teraz považované za mimoriadnu udalosť. Zdôraznil však, že Maďarsko sa nevzdáva nádeje a modlí sa za čo najrýchlejší mier vo svojom susedstve.
 

Viac o téme: ČeskoMaďarskoPéter SzijjártóJan Lipavský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu