Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Rusko si pre Nord Stream predvolalo diplomatov Nemecka, Dánska a Švédska

Nord Stream 2
Nord Stream 2 (Zdroj: TASR/AP)

MOSKVA - Rusko si predvolalo nemeckých, švédskych a dánskych diplomatov, aby vyjadrilo nespokojnosť s vynechaním ruských úradov a spoločnosti Gazprom z vyšetrovania únikov na potrubiach plynovodu Nord Stream. Informuje o tom agentúra Reuters.

"Rusko zjavne neuzná pseudovýsledky takéhoto vyšetrovania, pokiaľ nebudú zapojení ruskí experti," uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí. Švédske ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že vo štvrtok nedostalo žiadne predvolanie. Dánske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že prostredníctvom "diplomatických kanálov" bolo oboznámené so želaním Ruska zúčastniť sa na vyšetrovaní.

VIDEO Výbuch potrubia Nord Stream

Výbuch potrubia Nord Stream (Zdroj: Profimedia)

Na potrubí plynovodov Nord Stream 1 a 2 v Baltskom mori zaznamenali koncom septembra štyri úniky plynu, ktorým predchádzali dva výbuchy. Ich príčina nie je známa, členské krajiny EÚ však poukazujú na sabotáž, pripomína Reuters. Švédsko začiatkom októbra oblasť okolo únikov uzavrelo pre potreby  vyšetrovania a neskôr odmietlo s Ruskom zdieľať jeho výsledky. Rusko minulú stredu (5. októbra) požiadalo, aby sa na vyšetrovaní podieľalo.

Viac o téme: únikVyšetrovanieRuskoNord Stream
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu