Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Globálna chyba? Rusi mali opraviť indické tanky: Teraz bojujú na Ukrajine, odhalila ich maličkosť

Tank T-90S
Tank T-90S (Zdroj: profimedia.sk)

MOSKVA - Niektoré z indických tankov T-90S Bhishma boli v Rusku na inštaláciu modernizovaných systémov. Úprava tanku bola určená pre Indiu, no možno sa následne rozhodlo o ich nasadení na Ukrajinu.

V polovici septembra bolo na kanáli Telegram zverejnené video zobrazujúce tanky T-90 s titulkom naznačujúcim, že tanky sú určené pre ruské ozbrojené sily. Najprv sa verilo, že tanky T-90 na videu boli tanky T-90A, ktoré neboli modernizované a boli vyskladnené, no neskôr sa zistilo, že išlo o tanky T-90S, čo je exportná verzia. Konkrétne mali tanky konfiguráciu T-90S Bhishma indickej armády, píše Frontier India. Nedávno sa objavil obrázok potvrdzujúci, že tieto tanky dosiahli bojovú zónu na Ukrajine. 

Podľa ruskej agentúry Tass boli niektoré z indických hlavných bojových tankov T-90S Bhishma v Rusku, aby sa na ne nainštalovali modernizované systémy. 27. augusta 2021 Tass oznámila, že niekoľko aktualizovaných indických tankových systémov T-90S prešlo predbežným testovaním. Alexander Michejev, výkonný riaditeľ ruskej agentúry pre export zbraní Rosoboronexport, agentúru informoval, že množstvo modernizovaných systémov umiestnených na „tankoch dodaných Indiou“ prešlo predbežným testovaním. "Práve teraz smerujeme k záverečným testom, po ktorých sa rozhodne o inštalácii modernizovaných systémov na nádrže," povedal. T-90S Bhishma je indický armádny derivát tanku T-90S. Tank je vybavený ďalšími blokmi integrovanej dynamickej ochrany a poháňaný motorom V-92S2.

Tieto údaje sú pozoruhodné vzhľadom na značné straty ruských obrnených vozidiel počas jarných a letných operácií na Ukrajine. Ruská vláda uprednostnila poskytnutie zbraní svojim jednotkám pred vývoznými povinnosťami. Dokonca aj na Ukrajine boli obrnené vozidlá a protitankové systémy určené pre arabské krajiny okamžite presunuté do ozbrojených síl počas prvých dní konfliktu.

Konfigurácia Bhishma T-90S indickej armády

Tanky na videu boli T-90S (vozidlá exportnej konfigurácie), čo naznačuje absencia prvkov Shtora-1 KOEP na veži a prítomnosť charakteristického širokého bloku dynamickej ochrany namontovaného na „lište“ . Okrem toho sú mínomety systému 902 Tucha namontované pod uhlom 75 stupňov, čo je typické pre indické T-90S.

Tieto vlastnosti môžu naznačovať, že tanky v tomto videu nepatria ruským ozbrojeným silám a sú určené na export, alebo môžu naznačovať, že tanky pôvodne určené na predaj iným krajinám boli zabavené, aby splnili požiadavky ruskej armády.

Indická dohoda o modernizácii T-90S

V roku 2017 začali Rusko a India rokovať o presune technológie na aktualizáciu približne tisícky tankov T-90S, ktoré boli predtým predané Indii. Podľa podmienok diskutovanej dohody ruské firmy prenesú technológiu na zlepšenie indickým partnerom, aby sa znížila závislosť armády od ruských dodávok.

Modernizácia mala konkrétne spresniť, zrýchliť a spohodlniť posádke predtým dodávané tanky. Na modernizačnej iniciatíve by sa podieľal indický vojenský priemysel aj komerčné podniky.

Od roku 2001 India podpísala zmluvy s Ruskom na dodávku 1 450 tankov T-90S Bhishma vyrobených spoločnosťou Uralvagonzavod, z ktorých 124 bolo dodaných priamo z Ruska; zvyšok bol vyrobený na základe licencie v Indii.

Na základe vyššie uvedených dohadov možno predpokladať, že India sankcionovala používanie T-90 ruskou armádou. T-90 Bhishma je vo vlastníctve Indie a bol odoslaný do Ruska na testovanie modernizácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu