Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Prvé reakcie na výbuchy na Kerčskom moste: Putin chce vyšetrovanie! Poradca Zelenského napísal tajomný odkaz

(Zdroj: Twitter.com / Михайло Подоляк)

KYJEV/MOSKVA - Kerčský most, ktorý je od rána v plameňoch, spôsobil doslova rozruch. Kľúčová cesta, ktorú používajú Rusi na cestu na Krym, dnes poškodili viaceré explózie. K celej veci sa už začali vyjadrovať aj kompetentní, a to ako ruský prezident Vladimir Putin, ktorý žiada riadne vyšetrenie príčin, tak aj ukrajinská strana. Tá však hovorí len o začiatku.

"Všetko nelegálne musí byť zničené, všetko ukradnuté musí byť vrátené Ukrajine, všetci okupanti musia byť vyhostení," napísal v reakcii na požiar na Kerčskom moste poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoljak. Naopak, ukrajinské ministerstvo obrany pripomenulo, že už boli zničené dva symboly ruskej agresie. Prvým bol potopený krížnik Moskva, teraz explózie na Kerčskom moste. "Čo bude ďalej?" zamýšľajú sa. 

Výbuch na Kerčskom moste spájajúcom Rusko s anektovaným Krymom a zrútenie časti tohto mosta spôsobila bomba v nákladnom vozidle. Oznámili to v sobotu ruské úrady. Ruský Národný protiteroristický výbor (NAK) uviedol, že výbuch nákladného vozidla na cestnej časti mosta viedol k požiaru siedmich cisternových vozňov vlaku na súbežnej železničnej časti. Dva úseky cestného mosta sa podľa výboru "čiastočne zrútili". Dopravu cez most zastavili. Správy o obetiach alebo zraneniach sa zatiaľ neobjavili. Krymskí predstavitelia podľa ruských médií pripísali útok Ukrajine. Tá sa k zodpovednosti priamo neprihlásila.

VIDEO Kľúčová cesta na Krym v plameňoch

Kľúčová cesta na Krym v plameňoch (Zdroj: Facebook/Роисся24)

Ruské úrady už spustili vyšetrovanie. Prezident Vladimir Putin nariadil vytvorenie vládnej komisie, ktorá preskúma príčiny a "čo najskôr odstráni následky". Na miesto tiež vyslal ministra pre mimoriadne situácie Alexandra Kurenkova a ministra dopravy Vitalija Saveľjeva, uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Zábery mosta zverejnené na sociálnych sieťach ukazujú horiaci vlak a časť cesty zrútenú do mora. Svedkovia hovorili o explózii okolo 6.00 h miestneho času (5.00 h SELČ), ktorú bolo počuť do vzdialenosti niekoľkých kilometrov. Kerčský most, známy aj ako Krymský most, je označovaný za symbol anektovania ukrajinského polostrova Krym Ruskom v roku 2014. Pre Moskvu je dôležitý pri zásobovaní ruských síl na Kryme a v ďalších okupovaných častiach južnej Ukrajiny. Jeho cestnú časť otváral ruský prezident Vladimir Putin v roku 2018, železničný most otvorili v roku 2019.

Ukrajinskí predstavitelia reagujú na výbuch

Predstaviteľ strany ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského označil sobotňajší výbuch na Kerčskom moste za dôsledok ruskej anexie Krymu a snáh integrovať polostrov s ruskou pevninou. Podobne ako ďalší ukrajinskí činitelia však neuviedol, že zodpovedný je Kyjev, informovala stanica BBC. "Ruská nelegálna výstavba sa začína rozpadať a horieť. Dôvod je jednoduchý: ak postavíte niečo výbušné, tak to skôr či neskôr vybuchne," vyhlásil predseda poslaneckého klubu strany Sluha národa Davyd Arachamija. Poškodenie Kerčského mosta, dôležitého pre zásobovanie ruských jednotiek na juhu Ukrajiny, označil za "začiatok".

Všetko najlepšie

Iní ukrajinskí predstavitelia sa vyjadrili radostnejšie, avšak tiež bez prihlásenia sa k zodpovednosti, informovala agentúra AP. Niektorí želali "všetko najlepšie" ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý mal v piatok 70. narodeniny. Moskva takéto postoje odsúdila. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová uviedla, že "reakcia kyjevského režimu na ničenie civilnej infraštruktúry ukazuje jeho teroristický charakter", informovala agentúra AFP.

Ukrajinské ministerstvo obrany prirovnalo explóziu na moste spájajúceho okupovaný Krym s Ruskom k aprílovému potopeniu ruského krížnika Moskva. "Dva notorické symboly ruskej moci na ukrajinskom Kryme padli. Čo bude ďalej?" píše sa na účte ministerstva na Twitteri. Spravodajský server Ukrajinska pravda uviedol, že podľa tvrdenia jeho zdroja z bezpečnostných zložiek stála za výbuchom Služba

Ruské úrady pripísali explóziu bombe umiestnenej v nákladnom vozidle. Neobjasnili však, ako by mohla takáto nálož spôsobiť škody takého veľkého rozsahu, konštatovala agentúra DPA.
Ukrajinskí predstavitelia opakovane hovoria o opätovnom ovládnutí Krymu a viacerí označili Kerčský most za legitímny cieľ v rámci obrany proti invázii Ruska. Moskva zdôraznila, že útok na tento most by bol jasným prekročením "červenej línie", a v takom prípade pohrozila údermi na veliteské centrály v Kyjeve.  Niektorí prokremeľskí komentátori už vyzývajú na tvrdú odplatu voči Ukrajine. Nie je jasné, ako bude reagovať Kremeľ, dodáva BBC.
 

 

Viac o téme: ReakcieVladimir PutinUkrajinaExplózie na Kerčskom mosteKerčský most v plameňochPoradca ZelenskéhoMychajlo Podoljak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu