Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Slovensko chce pomáhať Ukrajine, podporuje jej vstup do NATO

Minister zahraničných vecí SR Rastislav Káčer so šéfom diplomacie EÚ Josepom Borrellom
Minister zahraničných vecí SR Rastislav Káčer so šéfom diplomacie EÚ Josepom Borrellom (Zdroj: Facebook/Rastislav Káčer)

BRUSEL - Slovensko je odhodlané aj naďalej pomáhať Ukrajine, ktorá je vystavená ruskej agresii, a podporuje jej snahy stať sa novým členom Severoatlantickej aliancie. V pondelok to uviedol minister zahraničných vecí Rastislav Káčer po pracovnom rokovaní s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom v Bruseli.

Minister pripomenul, že sa nachádza prvýkrát v novom sídle Aliancie, hoci jeho diplomatická kariéra sa začala práve kontaktmi s NATO, keď v januári 1993 ako zástupca ministerstva zahraničných vecí SR na konferencii NATO vo Varšave hovoril, že Slovensko chce vstúpiť do tohto zoskupenia. K tomu došlo o 11 rokov neskôr, pričom Káčer bol do toho procesu celý čas zapojený a štyri roky Slovensko zastupoval ešte v starom sídle Aliancie v rámci programu Partnerstvo za mier.

Hlavnou témou debát so Stoltenbergom bola vojna na Ukrajine. "Zdôraznil som, že naša podpora Ukrajine zostane; my neakceptujeme žiadnu anexiu, žiadne smiešne referendá pod hlavňou guľometov s logikou, aby jedna krajina obsadzovala druhú a popierala jej právo na existenciu," povedal Káčer. Obaja sa zhodli na tom, že krajiny NATO musia zostať jednotné v odpovedi na ruskú agresiu a byť schopné odpovedať aj na jadrové hrozby zo strany Moskvy.

Reč bola aj o humanitárnej podpore pre Ukrajinu

Káčer sa poďakoval šéfovi Aliancie za prítomnosť spojeneckých vojsk na území Slovenska a vyjadril nádej, že tieto jednotky budú rotovať a v prípade potreby dôjde k navýšeniu ich kapacity a spôsobilostí. Hovorili aj o humanitárnej podpore pre Ukrajinu, a to za situácie, keď je podľa Káčera evidentné, že Rusko je vojensky slabšie a svoje neúspechy na fronte nahrádza útokmi na civilné ciele. "Predpokladáme, že zima pre Ukrajincov bude veľmi ťažká a Rusko bude pokračovať v ničení ich civilnej infraštruktúry. V tomto sme sa uistili, že budeme pokračovať nielen vo vojenskej podpore, ale aj v humanitárnej," vysvetlil minister.

Podľa jeho slov reč bola aj o ambíciách Ukrajiny stať sa členom NATO, čo bude spoločné rozhodnutie všetkých spojencov, ktoré však nepríde "zajtra ani pozajtra". Ukrajina však vie, že jej ambíciami sa spojenci férovo zaoberajú, diskutujú o tom a hľadajú cestu do budúcnosti, zdôraznil. "Každá krajina si musí slobodne vyberať svojich partnerov a svoju budúcnosť," odkázal Káčer.

SR podporuje výcvik ukrajinských vojakov pod jedným velením v EÚ

Slovensko podporuje centralizovaný návrh spoločného výcviku ukrajinských vojakov v krajinách Európskej únie, teda pod jedným velením. Oznámil to v pondelok v Bruseli minister zahraničných vecí SR Rastislav Káčer, informuje spravodajca TASR.

Káčer to uviedol po pracovnom stretnutí so šéfom diplomacie EÚ Josepom Borrellom a generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom. Podľa slov slovenského ministra výcvik a ďalšia systematická podpora pre vojakov z Ukrajiny, ktorí čelia ruskej agresii, sú teraz súčasťou debát na úrovni EÚ. Pripomenul, že možné rozhodnutie o tejto záležitosti sa zrodí už na budúci týždeň v pondelok (17. 10.) počas zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci v Luxemburgu. "Slovensko podporuje zriadenie takejto výcvikovej misie pre Ukrajinu," spresnil Káčer.

Minister dodal, že na úrovni EÚ sa debatuje o spôsoboch zabezpečenia výcviku, pričom v hre je decentralizované alebo centralizované pôsobenie takejto misie. "My sme v tej skupine, ktorá podporuje skôr to centralizované pôsobenie takejto misie pod jedným velením. Na to sme pripravení, rozmýšľame o tom, ako pomôcť našimi inštruktormi, našou skúsenosťou – ale možno aj fyzicky, našimi výcvikovými priestormi, ktoré na Slovensku sú, ktoré majú dobrú reputáciu a sú overené v rámci NATO a EÚ," vysvetlil Káčer. Slovensko podľa jeho slov má vhodné výcvikové kapacity aj vhodné priestory. V prípade potreby je ministerstvo obrany pripravené tieto možnosti ponúknuť.

Viac o téme: SlovenskoNATOUkrajinaRastislav Káčer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu