Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Putin stráca podporu aj u priaznivcov: Takto sa snaží zbaviť viny

Vladimir Putin dosadil do velenia armády na Ukrajine nového človeka.
Vladimir Putin dosadil do velenia armády na Ukrajine nového človeka. (Zdroj: SITA/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin je v problémoch. Rastú totiž pochybnosti o tom, či sa mu podarí naplniť cieľ na Ukrajine a tým je "denacifikácia" krajiny. Myslia si to experti z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW). Nespokojnosť, ktorá stále rastie, by mohla podkopať Putinov režim, píše ISW.

Ruské vojenské neúspechy, čiastočná mobilizácia spolu s útokom na Kerčský most vyvoláva kritiku Putina a Kremľu aj zo strany doterajších priaznivcov - provojenskej nacionalistickej komunity. Tá viní z vojenských neúspechov velenie alebo ministerstvo obrany.

Putin od začiatku o Ukrajine klamal, dokazujú to jeho výroky (Zdroj: Twitter/@Kira_Yarmysh)

ISW tvrdí, že pochybnosti môžu prerásť k strate náklonnosti Putinových verných voličov. Analytici si myslia, že vnímanie vojny sa u Rusov mení a tí zažívajú tvrdé prebudenie. Aj samotné ruské zdroje priznali, že protiofenzíva Ukrajincov na juhu krajiny je významnou hrozbou pre ruské sily v tejto oblasti, píšu novinky.cz.

V snahe vyviniť sa, mení Putin najvyšších veliteľov, píše ISW. Putin nasadil na čelo armády na Ukrajine novú osobu. Je ňou Sergej Surovikin. Ruská komunita schvaľujúca vojnu to prijala s nadšením. Všetci sa spoliehajú na Surovikinovu dobre známu nekompromisnosť, ktorá má priniesť zmenu v priebehu vojny.

Nekompromisnosť (rigidita) je spojená s bývalou sovietskou érou a vyznačujúca sa zlým zachádzaním s vojakmi, vytvára strach u podriadených. Ten bráni poskytovaniu pravdivých informácií o problémoch a zlyhaniach a naopak podporuje klamstvá a presúva vinu na ostatných.

„Putin nemôže urobiť jedinú vec, ktorú jeho rigidne zmýšľajúci voliči požadujú, a to vyhrať vojnu,“ píše ISW.

Americkí analytici si myslia, že výmena na čele velenia nedokáže vyriešiť systémové problémy, ktoré inváziu na Ukrajine od začiatku sprevádzajú. Obetní baránkovia totiž môžu odvrátiť kritiku smerujúcu proti Putinovi len na chvíľu.

Viac o téme: ProblémyInváziaVladimir PutinUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu