Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Biely dom chce predísť náhodnému stretnutiu Bidena s Putinom: Výnimkou je jediný prípad

Joe Biden Zobraziť galériu (2)
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh)

WASHINGTON - Biely dom "urobí všetko preto", aby na nadchádzajúcom summite krajín G20 v Indonézii nedošlo k stretnutiu medzi americkým prezidentom Joeom Bidenom a šéfom Kremľa Vladimirom Putinom.

Americkí predstavitelia sa budú snažiť aj o to, aby sa Biden s Putinom v Indonézii ani náhodou nestretli, napríklad na chodbách v dejisku konania summitu alebo pri spoločnom fotografovaní. Schôdzka lídrov skupiny najväčších ekonomík sveta G20 sa uskutoční 15. - 16. novembra na indonézskom ostrove Bali.

Výnimku by urobil jedine v tomto prípade

Biden minulý týždeň pre televíziu CNN povedal, že sa na Bali s Putinom neplánuje stretnúť. Výnimku by urobil jedine v prípade, ak by bol šéf Kremľa ochotný diskutovať o prepustení americkej basketbalistky Brittney Grinerovej odsúdenej v Rusku za údajné pašovanie drog. 

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/Alexei Danichev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Magazín Politico však priniesol informáciu, že v súčasnosti neprebiehajú medzi Moskvou a Bidenovou administratívou v súvislosti s Grinerovou žiadne rokovania. "Vieme, čo si prezident Biden myslí o Putinovi – že je to vrah a vojnový zločinec. A s takýmito ľuďmi sa zvyčajne stretnúť nechcete," uviedol bývalý americký veľvyslanec na Ukrajine William Taylor.

Americkú basketbalistku Brittney Grinerovú ruský súd v auguste odsúdil na deväť rokov väzenia a pokutu milión rubľov (15.000 eur) za údajné prechovávanie a pašovanie drog. Grinerovej totiž pri kontrole na letisku našli v batožine v Rusku zakázaný konopný olej slúžiaci ako náplň do elektronickej cigarety.

Viac o téme: RuskoUSAVladimir PutinG20Joe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu