Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Po piatich dňoch nárastu ceny ropy na začiatku nového týždňa klesli

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SINGAPUR - Ceny ropy na začiatku nového týždňa klesli po piatich dňoch nárastu. Investori totiž vyberali zisky po správe o spomaľovaní ekonomickej aktivity v Číne, ktorá je najväčším importérom ropy na svete. To oživilo obavy zo zníženia globálneho dopytu.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s novembrovým kontraktom dodávky sa v pondelok ráno o 7.41 h SELČ predával po 91,87 USD (93,77 eura). To bolo o 77 centov alebo 0,83 % menej ako v piatok (7. 10.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt si v piatok pripísal 4,19 USD alebo približne 4,7 % a uzavrel na 5-týždňovom maxime 92,64 USD za barel. WTI za celý uplynulý týždeň zdražela až o 16,5 %.

Obavy z globálnej recesie

Decembrový kontrakt na severomorskú ropnú zmes Brent v pondelok ráno zlacnel o 80 centov alebo o 0,82 % a o 7.44 h SELČ sa predával po 97,12 USD za barel. Aktivita v čínskom sektore služieb sa v septembri znížila prvýkrát za 5 mesiace. Protipandemické reštrikcie totiž utlmili dopyt a spôsobili pokles podnikateľskej dôvery. Ochladzovanie čínskej ekonomiky, ktorá je druhou najväčšou na svete po USA, podporuje obavy z potenciálnej globálnej recesie spôsobenej sprísňovaním menových politík. (1 EUR = 0,9797 USD)

Viac o téme: PoklesCeny ropyGlobálna recesia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu