Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ekonómovia potvrdili najhoršie obavy: Tieto Vianoce budú najdrahšie v histórii

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Ekonóm Štěpán Křeček tvrdí, že ľudia tento rok neušetria takmer na ničom. Rast cien v Česku pokračuje. Oproti septembru minulého roka ceny vzrástli o 18 percent. V porovnaní s augustom ide o navýšenie o 0,8 percenta.

"Bezpochyby nás čakajú najdrahšie Vianoce v histórii," opísal smutnú realitu s rastúcou infláciou ekonóm Štěpán Křeček. Odvolával sa na údaje Českého štatistického úradu, ktorý priniesol samé negatívne informácie.

"Veľký nárast cien vidíme pri potravinách," skonštatoval ekonóm. Veľký nárast ceny medziročne vidieť najmä u múky, ktorá zdražela o 61 percent.

Podobné je to aj u mliečnych výrobkov. Tak napríklad cena polotučného trvanlivého mlieka narástla o 50,1 percenta a masla o 50,05 percenta, píše portál tn.cz. Nárast ceny sa nevyhol ani hydinovému mäsu. Tá vzrástla o 36,7 percenta. Cukor je drahší o 33,8 percenta. 

"Ľudia neušetria takmer na ničom. Stále je veľmi drahá doprava, nehovorím o tom, ako zdraželi reštaurácie a stravovacie služby," zhrnul Křeček. Medziročný nárast ceny sa týka aj bývania. 

Nájomné vzrástlo o 5,2 percenta, vodného o 5,3 percenta, stočného o 6,4 percenta a teplej vody o 21,1 percenta. Křeček však zdôrazňuje: "Ale zásadný problém je pri elektrine a zemnom plyne, kde zastropovanie cien pomôže až od budúceho roka."

Vysoké ceny elektriny môžu podľa vodární rapídne zvýšiť aj cenu vody (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

Nárast o 0,8 percenta zaznamenalo aj medzimesačné porovnanie cien. Ekonom však poznamenáva, že jednotlivé mesiace sa nedajú vždy porovnávať: "Niečo iné je prázdninový august a pracovný september. Na mesačnej báze to môže skákať podľa toho, ako sa vyvíja počasie a aké sú ďalšie vplyvy."

Väčšiu výpovednú hodnotu majú medziročné údaje. V tomto prípade sa porovnáva ten istý mesiac s minulým rokom. Údaje sa dajú porovnávať a ukazujú, čo sa počas uvedeného roka udialo.

Viac o téme: ČeskoZdražovanieEkonómInflácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu