Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

AKTUÁLNE Obrovské straty odhalené: Na Ukrajine padlo až 90 000 ruských vojakov

Ukrajina mala vyradiť z boja 90 000 ruských vojakov.
Ukrajina mala vyradiť z boja 90 000 ruských vojakov. (Zdroj: TASR/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, Ukrainian Presidential Press Office)

MOSKVA - Dôjdu Vladimirovi Putinovi čoskoro vojaci? Aspoň to by sa dalo predpokladať pri pohľade na súčasné straty. Hovorí sa, že Kremeľ už stratil 90-tisíc vojakov vo vojne na Ukrajine.

Vladimir Putin sa vzhľadom na prudký odpor ukrajinských jednotiek dostáva pod čoraz väčší tlak. Podľa najnovších správ už Rusko vo vojne na Ukrajine stratilo desaťtisíce vojakov.

Bojový plán ruskej hlavy štátu sa stáva čoraz väčšou katastrofou. Tvrdí sa, že Putinova armáda na Ukrajine je na pokraji kolapsu. Šokujúcu prognózu majú podložiť aktuálne čísla, ktoré odhaľujú obrovské Putinove straty. Ako uvádza ruský spravodajský portál Meduza s odvolaním sa na ruský mediálny projekt iStories (alebo Važnyje Istorii), Putin stratil vo vojne s Ukrajinou už 90 000 mužov.

Ukrajina oslavuje svojich obrancov (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

Meduza napísala k tomu na Twitteri: "Ruské 'nenahraditeľné straty' vo vojne s Ukrajinou boli práve odhalené: podľa zdroja FSB je to 90 000." Podľa spravodajského portálu sem patria nielen vojaci, ktorí padli vo vojne, ale aj bojovníci, ktorí sú nezvestní alebo sa nemôžu vrátiť do vojenskej služby pre zdravotné postihnutie alebo vážne zranenia.

Americký Pentagon a britské ministerstvo obrany nedávno odhadli ruské straty podobne ako Meduza. Minulý mesiac britský minister obrany Ben Wallace pre Express povedal, že celkové straty ruskej armády presahujú 80 000, z ktorých asi 25 000 vojakov údajne zahynulo.

Ako vždy, takéto čísla nie je možné nezávisle overiť. Ukrajinské ministerstvo obrany nedávno odhadlo straty Ruska nižšie. Podľa toho bolo v boji „zlikvidovaných“ 63 380 vojakov (k 12. októbru 2022) a zničené tisíce tankov, diel a bojových obrnených vozidiel.

Rusko sa snaží zakryť údajné straty

21. septembra minister obrany Sergej Šojgu konštatoval, že Kremeľ stratil vo vojne iba 5 937 ruských vojakov. Skutočnosť, že Putin v ten istý deň nariadil čiastočnú mobilizáciu vlastných ozbrojených síl, však naznačuje, že Rusku v skutočnosti dochádzajú muži. Putin vraj poslal do vojny na Ukrajine celkovo 300 000 bojom zocelených záložníkov – pravdepodobne na kompenzáciu obrovských strát na fronte.

Viac o téme: VojaciStratyInváziaRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu