Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

MIMORIADNE USA priznali, že za vraždou dcéry Putinovho ideológa má byť Ukrajina: Skutočným cieľom bol jej otec

Pohreb Darji Duginovej Zobraziť galériu (12)
Pohreb Darji Duginovej (Zdroj: TASR/AP Photo/Dmitry Serebryakov)

MOSKVA - Americké spravodajské služby sa domnievajú, že časť ukrajinskej vlády schválila augustový bombový útok, pri ktorom zahynula dcéra ultranacionalistického ruského ideológa Alexandra Dugina, píše dnes americký list The New York Times (NYT).

Dvadsaťdeväťročná Darja Duginová zomrela 21. augusta pri explózii auta neďaleko Moskvy. Ruská tajná služba FSB z činu obvinila ukrajinské spravodajské služby. Kyjev zapojenie svojich občanov či spravodajských služieb do atentátu dôrazne odmietol.

Atentát na Duginovu dcéru (Zdroj: Twitter.com/Nexta)

USA o operácii nevedeli vopred a proti zabitiu by sa postavili

Spojené štáty sa na útoku nijako nepodieľali, či už poskytnutím spravodajských informácií alebo inej pomoci, píše NYT s odvolaním sa na nemenovaných amerických činiteľov. Americkí predstavitelia tiež poznamenali, že o operácii nevedeli vopred a že by sa proti zabitiu Duginovej postavili, keby boli oslovení. Po atentáte americkí predstavitelia podľa zdrojov NYT Ukrajincov napomenuli.

Hodnotenie ukrajinskej účasti na útoku, o ktorom médiá doteraz neinformovali, dostala americká vláda minulý týždeň. Ukrajina bezprostredne po útoku odmietla, že by sa na atentáte podieľala, a vysoko postavení ukrajinskí predstavitelia toto tvrdenie zopakovali.

Pohreb Darji Duginovej
Zobraziť galériu (12)
Pohreb Darji Duginovej  (Zdroj: TASR/AP Photo/Dmitry Serebryakov)

Hoci Rusko na atentát nijako konkrétne neodpovedalo, Spojené štáty sa obávajú, že podobné útoky majú skôr symbolickú hodnotu, ale nemajú vplyv na situáciu na bojisku a mohli by Moskvu vyprovokovať k tomu, aby vykonala útoky na ukrajinských činiteľov. Predstavitelia USA sú podľa NYT frustrovaní z netransparentnosti Ukrajiny ohľadom jej vojenských a tajných plánov, najmä na území Ruska.

Od začiatku vojny ukrajinské bezpečnostné služby preukázali, že sú schopné preniknúť do Ruska a vykonávať sabotážne operácie. Zabitie Duginovej by však bolo jednou z doteraz najodvážnejších operácií a dokazovalo by, že sa Ukrajinci môžu dostať veľmi blízko k prominentným Rusom.

Skutočným cieľom operácie bol zrejme otec Duginovej

Niektorí americkí predstavitelia majú podozrenie, že skutočným cieľom operácie bol otec Duginovej, ruský ultranacionalista Alexander Dugin, a že sa agenti, ktorí atentát vykonali, domnievali, že bude vo vozidle so svojou dcérou. Dugin je jedným z najhlasnejších ruských hlasov vyzývajúcich na zintenzívnenie ruského ťaženia na Ukrajine a je zástancom agresívneho a imperialistického Ruska, píše NYT.

Americkí predstavitelia, ktorí hovorili o spravodajských informáciách, neprezradili, ktoré časti ukrajinskej vlády údajne misiu schválili, kto útok vykonal, ani či misiu osobne posvätil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Predstavitelia USA, ktorí boli o ukrajinskej akcii a americkej reakcii informovaní, hovorili pod podmienkou zachovania anonymity, aby mohli hovoriť o tajných informáciách a citlivých záležitostiach diplomacie. Neuviedli, kto z americkej vlády ukrajinskú stranu napomenul, ani ako na to Ukrajinci reagovali.

MIMORIADNE USA priznali, že
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/Investigative Committee of Russia via AP)

Šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak na žiadosť o komentár k hodnoteniu amerických spravodajcov odpovedal, že sa ukrajinská vláda na zabití Duginovej nepodieľala. "Znovu zdôrazňujem, že akákoľvek vražda v čase vojny v tej či onej krajine so sebou musí niesť nejaký praktický význam," povedal v utorok NYT. "Mala by plniť nejaký konkrétny účel, taktický alebo strategický. Niekto ako Duginová nie je pre Ukrajinu taktickým ani strategickým cieľom," dodal. Na území Ukrajiny sú podľa neho iné ciele, ako napríklad "kolaboranti a predstavitelia ruského velenia".

Viac o téme: VojnaRuskoUkrajinaAlexander DuginDarja Duginová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu