Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

VOJNA na Ukrajine Deň dvestodvadsiaty štvrtý (6. október 2022)

Vladimir Putin Zobraziť galériu (8)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

KYJEV - Ruská armáda zaútočila raketami na infraštruktúru v ukrajinskom Záporoží. Informoval o tom dnes gubernátor Záporožskej oblasti Oleksandr Staruch, ktorého citovala agentúra Unian. Dianie na Ukrajine sledujeme ONLINE:

Naživo z Ukrajiny

224. deň vojny na Ukrajine

224. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Facebook Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Dnešný online sa končí.

21:56 Ukrajinské sily postupujú ďalej do Chersonskej oblasti, čím sa dostali až na 20 kilometrov v niekoľkých smeroch pozdĺž frontovej línie. Asi 80% oblasti je stále okupovaných Ruskom.

21:47 Svet podľa prezidenta Miloša Zemana čelí kvôli ruskej agresii na Ukrajine riziku použitia jadrových zbraní. Je preto podľa neho treba vyslať dôrazný a jasný signál, že pri ich použití bude nasledovať diplomatická aj vojenská reakcia. Zeman to dnes na úvod večera povedal účastníkom zasadnutia Európskeho politického spoločenstva (EPC), ktorí sa zišli na Pražskom hrade.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

21:40 Ukrajina oslobodila Hrekivku v Luhanskej oblasti. Guvernér Luhanskej oblasti Serhiy Haidai informoval, že pokračujú ťažké boje o ďalšie osady v Luhanskej oblasti. Ruské jednotky budujú opevnenie na dlhodobú obranu v oblasti, povedal Haidai.

21:31 Ruské sily vyhodili do vzduchu priehradu v Doneckej oblasti Výsledná povodeň zasiahla mesto Raihorodok s predvojnovou populáciou 3 900 ľudí, podľa ukrajinského generálneho štábu.

21:30 Ukrajinská armáda zničila viac ako polovicu iránskych bezpilotných lietadiel, ktoré Rusko poslalo na Ukrajinu. Ukrajina podľa ministerstva obrany zostrelila 24 zo 46 kamikadze bezpilotných lietadiel Shahed-136, ktoré Rusko poslalo na Ukrajinu v období od 29. septembra do 6. októbra.

21:22 Zelenskyj vyzýva Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu, aby odsúdila nezákonné dobytie elektrárne Záporoží Ruskom. „Spoločnosť veľmi čaká na toto odsúdenie,“ povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

21:13 Úrady amerického štátu Aljaška zadržali dvoch mužov ruskej národnosti, ktorí na člne preplávali viac ako 480 kilometrov z Ruska cez Beringov prieliv až na Aljašku. Podľa vyjadrenia miestnych obyvateľov Rusi utiekli pred vojenskou mobilizáciou. Vo štvrtok to oznámili predstavitelia na Aljaške. Informovala o tom stanica Sky News.

21:03 Kazašské ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo na "vážny rozhovor" ruského veľvyslanca. Stalo sa tak po tom, ako Moskva požadovala od Kazachstanu vypovedanie ukrajinského ambasádora, informovala agentúra AFP. Vzťahy Ruska a Kazachstanu, dlhoročného verného spojenca Moskvy, sú napäté od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

20:52 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok vo svojom virtuálnom prejave na summite Európskeho politického spoločenstva (EPC) v Prahe vyzval európskych lídrov, aby Kyjevu dodali viac zbraní. Volal tiež po potrestaní Ruska ako agresora, ktorý vojensky napadol Ukrajinu. Informovala o tom agentúra AFP. Ukrajina musí podľa slov Zelenského zvíťaziť, aby "ruské tanky nepostupovali v smere na Varšavu či znova na Prahu".

20:28 Možnosť, že by Rakúsko zastávalo rolu sprostredkovateľa riešenia vojenského konfliktu medzi Moskvou a Kyjevom, vylúčil v rozhovore s ruskou agentúru Ria Novosti zverejnenom vo štvrtok Oleg Ťapkin, šéf oddelenia ruského ministerstva zahraničných vecí, ktoré je zodpovedné za vzťahy okrem iného s Rakúskom. "S poľutovaním musím konštatovať, že rakúska neutralita je v skutočnosti podkopaná," povedal Ťapkin. Poukázal na to, že rakúska vláda podporila všetky "protiruské sankčné opatrenia" Európskej únie. Predstavitelia Rakúska vrátane prezidenta Alexandra Van der Bellena mali viaceré vyhlásenia proti Rusku a zohrali úlohu pri "zinscenovanej kampani vyhosťovania ruských diplomatov".

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu