Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Ukrajinci odhadujú, že v Lymane obkľúčili tisíce ruských vojakov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Kravchenko)

Ukrajinské jednotky na východe Ukrajiny obkľúčili mesto Lyman, kde sa nachádza asi 5000-5500 nepriateľov, uviedol hovorca východného zoskupenia ukrajinských síl Serhij Čerevatyj. Pripustil podľa agentúry Reuters, že počet Rusov môže byť nižší kvôli stratám a pokusom preraziť z obkľúčenia. Obkľúčenie "viac ako 5000 ruských vojakov" v Lymane ohlásil podľa ukrajinských médií aj gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj.

"Ruskí vojaci s posádkou v Lymane prosili svoje velenie, aby im dovolilo sa stiahnuť, ale odmietli ich. V obkľúčení je viac ako 5000 ruských vojakov," vyhlásil Hajdaj podľa serveru RBK Ukrajina. Rusi majú podľa neho teraz len tri možnosti: pokúsiť sa predrať z obkľúčenia, vzdať sa do zajatia, alebo zahynúť. Ústupové a zásobovacie cesty im totiž ukrajinské sily už odrezali. "Niektorí sa vzdávajú, majú veľa zabitých a zranených, ale operácia ešte neskončila," upozornil Čerevatyj.

Poradca šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč tvrdí, že v obkľúčení sa podľa rôznych zdrojov mohlo ocitnúť od 2500 do 5000 vojakov. Pripustil, že situácia sa neustále mení a presné informácie ohľadom Lymanu chýbajú. Ani sa nevie, či je mesto úplne obkľúčené alebo či Rusi ešte majú možnosť ústupu, uviedol Arestovyč podľa ruskej redakcie BBC. "Ruské zoskupenie je obkľúčené," vyhlásil armádny hovorca Čerevatyj. Armáda podľa neho oslobodila päť obcí pri Lymane: Jampil, Novoselivka, Šandryholove, Drobyševe a Stavky, kde teraz pokračujú "stabilizačné opatrenia". Operácia, ktorej cieľom je oslobodenie Lymanu, ale ešte neskončila.

Ukrajinské velenie neohlásilo dobytie obce Torske, o ktorú sa podľa správ z oboch strán ešte bojuje. Ak ukrajinská armáda túto dedinu obsadí, potom sa ruskí vojaci v Lymane ocitnú v úplnom obkľúčení, poznamenala stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe. "Sme v obkľúčení. Proste volám, aby som sa rozlúčil," hovorí nemenovaný ruský vojak svojej žene v odpočúvanom telefonáte, ktorého nahrávku zverejnila ukrajinská rozviedka. Vojaka, ktorý aj napriek zákazu používania mobilných telefónov zavolal, sa žena pýta, či dostali rozkaz zomrieť, a potom sa ho pokúša upokojiť.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v noci na dnešok uviedol, že Ukrajina vo vojne proti Rusku prevzala iniciatívu a dosahuje výrazné výsledky. Konkrétne sa zmienil o úspechoch práve pri Lymane. Pád Lymanu, ktorý Rusko využíva ako zásobovací a dopravný uzol pre operácie na severe Doneckej oblasti, by znamenal výrazný problém pre plány Kremľa ovládnuť celý priemyselný región Donbas, poznamenala agentúra Reuters. Ruské sily sa podľa nej potenciálne ocitli na pokraji jednej z najhorších porážok na Ukrajine, a to deň po tom, čo ruský prezident Vladimír Putin ohlásil anexiu ďalších ukrajinských území.

Viac o téme: VojaciObkľúčenieUkrajinaLyman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu