Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kanadský premiér čelí kritike: Toto robil pred pohrebom kráľovnej? VIDEO, ktoré pobúrilo ľudí

Justin Trudeau počas pohrebu
Zobraziť galériu (2)
Justin Trudeau počas pohrebu (Zdroj: SITA/Phil Noble/Pool Photo via AP)

OTTAWA - Kanadský premiér Justin Trudeau čelí kritike, že sa zachoval neúctivo, keď dva dni pred pohrebom britskej kráľovnej Alžbety II. spieval pri klavíri v londýnskom hoteli. Podľa Trudeauových zástancov, ale ministerský predseda neurobil nič zlé, uviedol server BBC News.

Na videu zdieľanom na sociálnych sieťach je vidieť, ako Trudeau v tričku spieva pieseň Bohemian Rhapsody od britskej rockovej skupiny Queen. Na klavír mu k tomu hrá známy quebecký hudobník Gregory Charles. Premiérov hovorca potvrdil pravosť nahrávky, nie je ale podľa neho jasné, kto ho natočil. Obstarané bolo v hoteli Corinthia, kde kanadská delegácia bývala, v sobotu 17. septembra večer.

Kráľovná Alžbeta II. bola hlavou kanadského štátu a Trudeau vyhlásil 19. september, kedy bola pochovaná, v Kanade dňom štátneho smútku. Kritici preto premiéra obvinili z nedostatku úcty. Charles povedal kanadskému listu Globe and Mail, že skupina s ním spievala dve hodiny. Dodal, že to bola "veľká zábava", ktorá mu pripomína karibské pohreby, kde sa prelínajú pochmúrne okamihy s tými, ktoré oslavujú život.

Video však vyvolalo kritiku zo strany niektorých kanadských komentátorov a verejnosti. "Trápnosť to ani zďaleka nevystihuje," napísal na twitteri novinár Andrew Coyne z listu Globe and Mail. "Je to premiér, na verejnom mieste, v predvečer kráľovnej pohrebu. A takto sa správa?" uviedol.

Bolo to neuctivé k skupine Queen, poznamenal žartovne hudobný novinár

Podľa ďalších sa však premiér ničím neprevinil. "On (...) spieva. Zo všetkých trápnych vecí, ktoré Justin Trudeau povedal a urobil, tam táto nepatrí," povedal politológ Emmett Macfarlane z kanadskej Univerzity vo Waterloo.

"Nemyslím si, že by Justin Trudeau spievajúci Bohemian Rhapsody bol neuctivý ku kráľovnej, ale viem toho o karaoke dosť na to, aby som predpokladal, že to bolo neuctivé ku (skupine) Queen," poznamenal žartovne hudobný novinár Adam Feibel.

Justin Trudeau
Zobraziť galériu (2)
Justin Trudeau  (Zdroj: SITA/Stefan Rousseau/PA via AP)

Premiérov hovorca uviedol, že Trudeau sa po sobotňajšej večeri pripojil k malému stretnutiu s členmi kanadskej delegácie, ktorí sa zišli, aby "vzdali hold životu a službe Jej Veličenstva". Skupinka sa potom pripojila k hudobníkovi, ktorý hral na klavíri, a zaspievala si s ním. Hovorca dodal, že "premiér sa zúčastnil rôznych aktivít, aby kráľovnej vzdal úctu".

Viac o téme: PohrebKráľovnáSpevAlžbeta II.Justin Trudeau
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu