Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Maďarsko útočí na city žien: Musia počuť tlkot srdca embrya, až potom môžu ísť na potrat!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BUDAPEŠŤ - Ženy v Maďarsku budú musieť byť pred potratom oboznámené s prejavmi životných funkcií embrya vo svojom bruchu. V praxi to znamená, že si budú musieť vypočuť tlkot jeho srdca, až potom smú ísť na potrat, píše agentúra DPA.

Povinnosť vyplýva z nariadenia ministra vnútra Sándora Pintéra. V maďarskej zbierke zákonov sa objavilo včera a do platnosti vstúpi vo štvrtok. Každá žena bude musieť pri žiadosti o prerušenie tehotenstva predložiť potvrdenie od odborného lekára o tom, že bola "jednoznačným spôsobom oboznámená s faktormi, ktoré poukazujú na existujúce životné funkcie embrya".

Právna formulácia, ktorá podľa DPA aj v maďarčine znie veľmi obšírne, podľa médií znamená, že si ženy pred prerušením tehotenstva budú musieť vypočuť tep srdca embrya.V Maďarsku teraz platí, že ženy sa môžu do 12. týždňa tehotenstva pri žiadosti o jeho prerušenie odvolať na osobnú krízovú situáciu a musia sa o nej poradiť s odborníkmi.

archívne video

Prezidentka Zuzana Čaputová o interrupciách (Zdroj: TASR - Martina Kriková)

Zvyšuje sa tlak na ženy

Maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý vládne od roku 2010, sa rád prezentuje ako bojovník za kresťanské hodnoty a za ideál tradičnej rodiny. Zároveň si je podľa agentúry DPA tento pravicový populista vedomý skutočnosti, že takmer úplný zákaz potratov, ktorý platí v Poľsku, by v jeho krajine bol nanajvýš nepopulárny. Posledné sprísnenie pravidiel ale podľa mienky organizácií obhajujúcich ženské práva zvyšuje tlak na ženy, ktoré sa kvôli nechcenému tehotenstvu už tak nachádzajú v krajne ťažkej situácii.

Viktor Orbán
Zobraziť galériu (2)
Viktor Orbán  (Zdroj: SITA/AP Photo/LM Otero)

Nápad podmieniť prerušenie tehotenstva počúvaním embryonálneho tepu vzišiel z opozičnej krajne pravicovej strany Naša vlasť, ktorá sa vlani v apríli prvýkrát dostala do parlamentu.

Viac o téme: PotratMaďarskoZákaz interupcií
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu