Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Orbán údajne oznámil za zatvorenými dverami kľúčové rozhodnutie: Blíži sa odchod Maďarska z EÚ

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán predpokladá odchod Maďarska z EÚ. Zobraziť galériu (2)
Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán predpokladá odchod Maďarska z EÚ. (Zdroj: SITA/AP/Laszlo Balogh)

BUDAPEŠŤ - V dobe keď vrcholí spor o demokraciu medzi Budapešťou a EÚ, a eurokomisia navrhla odobrať krajine 7,5 miliardy eur z eurofondov, sa objavila v médiách správa o šokujúcich slovách maďarského premiéra Viktora Orbána. Pripustil v nich odchod z EÚ.

Na uzavretom stretnutí popredných predstaviteľov strany Fidesz v obci Kötcse Orbán predpovedal rozpad eurozóny a možno aj Európskej únie do roku 2030. Ako ďalej vyhlásil, dovtedy budú krajiny V4 čistými plátcami do európskeho rozpočtu, takže bude nevyhnutné prehodnotiť členstvo Maďarska v Európskej únii.

Maďarské médiá publikovali niektoré časti z Orbánovho prejavu. Odvolávali sa pritom na Rádio Slobodná Európa. V prejave predseda maďarskej vlády mal avizovať jesenné hlasovanie Maďarska proti predlžovaniu sankcií proti Rusku. 

Orbán mal konkrétne povedať: "Dúfam, že nás v tomto kroku podporí Taliansko, kde by po septembrových voľbách mala byť zostavená nová vláda."

Podľa maďarského premiéra urobil Západ z konfliktu na Ukrajine, ktorý mohol byť iba lokálny, globálnu vojnu. Teraz Európa dopláca na protiruské sankcie. „Sankciami sa Európa strelila do vlastnej nohy, pretože v konečnom dôsledku môže energetická kríza zastaviť až 40 percent európskeho priemyslu,“ mal povedať Orbán.

Vlajky EÚ pred budovou EK.
Zobraziť galériu (2)
Vlajky EÚ pred budovou EK.  (Zdroj: Getty Images)

Podľa maďarského premiéra bude do roku 2040 väčšina obyvateľstva vo francúzskych mestách moslimského pôvodu. A to nie je podľa neho všetko. Podobná situácia môže nastať aj v iných európskych mestách, dokonca aj v metropolách. 

„V takom prípade musíme prehodnotiť vzťahy s týmito hlavnými mestami. Veď nakoľko môžeme nazývať tieto krajiny európskymi, keď v niektorých mestách budú Európania v menšine,“ dodal Orbán.

Heger sa pred summitom EÚ pokúšal presvedčiť Orbána o ropnom embargu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Verí v budúcnosť vyšehradskej štvorky

I keď maďarský premiér priznal, že kvôli vojny na Ukrajine je teraz spolupráca vo vyšehradskej štvorke oslabená, v budúcnosti by sa mohla stať mocenským centrom. Liberálne vlády na Slovensku a v Česku označil za rozkolísané.

"Zanedlho môže byť v oboch štátoch taká vláda, s ktorou Fidesz dokáže spolupracovať," povedal Orbán podľa Slobodnej Európy.

Predpovedal tiež, že FIDESZ by mohol s pomocou novej generácie politikov zostať pri moci aj do roku 2060.

Viac o téme: MaďarskoViktor OrbánFideszVyšehradská štvorkaOdchod z EÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu