Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

EK v prípade Maďarska koná v zmysle toho, čo schválili členské štáty, tvrdí Eduard Heger

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Európska komisia (EK) dnes koná v zmysle toho, na čom sa dohodli členské krajiny EÚ pri schvaľovaní rozpočtu EÚ na sedem rokov. Uviedol to premiér Eduard Heger (OĽANO) v reakcii na odporučenie eurokomisie pozastaviť Maďarsku časť eurofondov pre porušovanie zásad právneho štátu a nedostatky v boji proti korupcii. Informovala o tom hovorkyňa predsedu vlády SR Ľubica Janíková.

Heger podotkol, že pri schvaľovaní rozpočtu EÚ prijala kondicionalitu právneho štátu, ktorá má pomôcť v boji proti zneužívaniu eurofondov v členských štátoch. "To je napokon aj dlhodobá priorita mojej vlády. Slovensko z vlastnej skúsenosti veľmi dobre vie, čo znamená rozkrádanie eurofondov za čias bývalých vlád," uviedol.

Návrh EK podľa neho nie je možné vetovať

Poznamenal tiež, že medzi Maďarskom a Komisiou aktuálne prebieha veľmi intenzívna komunikácia o súbore opatrení, ktoré je pripravené prijať, aby sa posilnili štruktúry na ochranu fondov EÚ, aby k pozastaveniu čerpania dôjsť nemuselo. "Samozrejme, toto je preferovaný scenár," skonštatoval. Návrh EK podľa neho nie je možné vetovať. Pripomenul, že o jeho výslednej podobe rozhodne kvalifikovaná väčšina krajín po uplynutí mesačnej lehoty. Slovensko je podľa jeho slov pripravené podporiť jej predĺženie o ďalšie dva mesiace, aby Maďarsko získalo viac času na rokovanie.

Návrh eurokomisie odmieta predseda Národnej rady SR

"Koalíciu budem priebežne o tomto vývoji informovať a rozhodnutie, ako budeme hlasovať, prijmeme až v momente, keď budeme poznať, aká je finálna ponuka na maďarskej strane," doplnil premiér. Návrh eurokomisie odmieta predseda Národnej rady SR a šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár aj predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico. V diskusnej relácii sa zhodli na tom, že Slovensko by malo rozhodnutie vetovať. "Aj na vláde aj koalícii za nás poviem, že budeme tento názor vetovať," vyhlásil Kollár.

EK v prípade Maďarska
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Rozhodnutie EK je prvým prípadom postupu na základe nového sankčného mechanizmu

Maďarsku by malo byť pozastavených približne 7,5 miliardy eur. Rozhodnutie EK je prvým prípadom postupu na základe nového sankčného mechanizmu, ktorý má chrániť právny štát. Európska únia nové finančné sankcie zaviedla pred dvoma rokmi práve v reakcii na to, čo Brusel označuje za podkopávanie demokracie v Poľsku a Maďarsku.

Poľsko odmietne návrh eurokomisie znížiť financie pre Maďarsko 

Poľsko bude rozhodne proti tomu, aby európske inštitúcie krátili vyplácanie eurofondov pre Maďarsko. Podľa agentúry MTI to v nedeľu večer vyhlásil predseda poľskej vlády Mateusz Morawiecki.

Premiér tak na tlačovej konferencii reagoval na skutočnosť, že Európska komisia (EK) v nedeľu odporučila znížiť finančné prostriedky vyplácané Maďarsku zo spoločného rozpočtu Európskej únie. Pozastavených by malo byť približne 7,5 miliardy eur, a to pre porušovanie zásad právneho štátu a nedostatky v boji proti korupcii. 

Mateusz Morawiecki
Zobraziť galériu (3)
Mateusz Morawiecki  (Zdroj: TASR/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Varšava sa podľa slov poľského ministerského predsedu zo všetkých síl postaví proti akýmkoľvek opatreniam európskych inštitúcií, ktorých cieľom by bolo nespravodlivo pripraviť ktorýkoľvek členský štát EÚ o finančné zdroje únie, najmä Maďarsko. Morawiecki súčasne vyjadril nádej, že na prelome tohto a budúceho roka aj Poľsko dostane pridelené prostriedky z nového rozpočtového rámca Európskej únie.

Eurokomisia už Budapešti blokuje približne šesť miliárd eur z fondu obnovy po pandémii covidu, a to z rovnakých dôvodov súvisiacich s korupciou. Maďarsko je jedinou krajinou, ktorá sa s Európskou komisiou dosiaľ nedohodla na pláne použitia týchto prostriedkov.

Navracsics: Do konca roka sa Budapešť dohodne s Bruselom, fondy budú vyplatené 

Aj keď Európska komisia (EK) aktuálne zmrazila 65 percent eurofondov určených pre Maďarsko, do konca roka Budapešť uzatvorí dohodu s Bruselom a vyplácanie eurofondov bude pokračovať. Vyhlásil to v pondelňajšom rozhovore pre server valaszonline.hu maďarský minister zodpovedný za regionálny rozvoj a fondy Európskej únie (EÚ) Tibor Navracsics.

Podľa ministrových slov EK poverí riešením problematiky platieb Radu EÚ. Ak sa Maďarsku podarí dosiahnuť dohodu do novembra, tak EK môže právne konanie ukončiť a prípad sa nedostane pred Radu. Navracsics povedal, že je zbytočné uvažovať o tom, či by Maďarsko prežilo súčasnú krízu bez eurofondov, pretože sa tak nestane a k dohode dôjde. EK v nedeľu odporučila znížiť sumu vyplácanú Maďarsku zo spoločného rozpočtu EÚ o približne 7,5 miliardy eur. Na príčine sú porušovanie zásad právneho štátu a nedostatky v boji proti korupcii. 

"Je to o porušovaní zásad právneho štátu, ktoré ohrozuje využívanie a riadenie finančných prostriedkov EÚ," povedal novinárom v nedeľu eurokomisár pre rozpočet Johannes Hahn o výčitkách voči  Maďarsku. "Nemôžeme konštatovať, že rozpočet EÚ je dostatočne chránený."

Hahn poukázal na systémové nezrovnalosti v maďarských zákonoch o verejnom obstarávaní, nedostatočnú ochranu proti konfliktu záujmov, slabé uplatňovanie účinného trestného stíhania a nedostatky v ďalších protikorupčných opatreniach.

Eurokomisár privítal najnovšie prísľuby Budapešti o riešení problémov kritizovaných Úniou ako významný krok správnym smerom. Zdôraznil však, že musia byť premenené na zákony a praktické opatrenia.

Viac o téme: MaďarskoEurópska komisiaEduard HegerČlenské štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu