Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Česko a Poľsko obnovili spoluprácu na plynovode Stork II, potvrdil český premiér Fiala

Petr Fiala Zobraziť galériu (4)
Petr Fiala (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Česko a Poľsko obnovili spoluprácu na príprave plynovodu Stork II a tento projekt má podporu oboch krajín, povedal v utorok večer na Ekonomickom fóre v poľskom kúpeľnom meste Karpacz český premiér Petr Fiala. Informoval o tom portál spravodajskej televízie ČT24.

Nový plynovod podľa servera umožní väčšiu diverzifikáciu dodávok zemného plynu v Európe, kým zaistenie energetickej bezpečnosti do budúcna je podľa Fialu pre Česko zásadné. "Nesmieme urobiť tú istú chybu, ako naši predchodcovia vo vláde, ktorí sa nestarali o energetickú bezpečnosť, dnes vidíme dôsledky. Keby predchádzajúca vláda pracovala na plynovode Stork II, tak sme dnes inde. Slovensko nedávno otvorilo prepojenie s Poľskom, a by sme na začiatku," uviedol český premiér.

Petr Fiala
Zobraziť galériu (4)
Petr Fiala  (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Bandic, file/Petr David Josek)

Prínos pre energetickú bezpečnosť strednej Európy

Fiala v utorok rokoval s poľským premiérom Mateuszom Morawieckim o postoji oboch krajín k európskym plánom v energetike, o podpore projektu plynovodu Stork II a jeho prínose pre energetickú bezpečnosť strednej Európy, uvádza česká televízia. "Zhodli sme sa, že je potrebné nájsť európske riešenie a zasiahnuť do cien energií tak, aby boli prijateľné pre občanov a firmy. Som rád, že aj v tomto máme jasnú zhodu," dodal Fiala.

Česko a Poľsko obnovili
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Kritizoval vládu Andreja Babiša

Český premiér ešte v júli povedal, že Česká republika chystá priame prepojenie plynovodom z Poľska. Ešte na konci apríla kritizoval predchádzajúcu vládu Andreja Babiša za to, že podľa neho nezaistila projektu česko-poľského plynovodu Stork II dostatočnú politickú podporu. Babiš kritiku odmieta s tým, že záujem o výstavbu plynovodu stratili Poliaci.

Český premiér Andrej Babiš počas rokovanie V4
Zobraziť galériu (4)
Český premiér Andrej Babiš počas rokovanie V4  (Zdroj: SITA/AP Photo/Laszlo Balogh)

Plynovod Stork II mal byť podľa pôvodného plánu súčasťou celoeurópskeho projektu s názvom Severojužné prepojenie a jeho cieľom bolo znížiť závislosť na ruskom plyne prepojením zásobníkov skvapalneného plynu (LNG) v poľskej obci Świnoujście a na chorvátskom ostrove Krk. Plán na prepojenie plynárenských sústav višegrádskych krajín sa zrodil počas českého predsedníctva v EÚ v roku 2009.

Viac o téme: PlynovodČeskoPoľskoPetr FialaStork II
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu