Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Poľsko reaguje na hrozbu útoku Ruska: Žiaci budú mať povinnú výučbu streľby!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA - So zbraňami na pleciach a prstom na spúšti trénujú poľskí školáci pre prípad núdze. V novom povinnom predmete „bezpečnostná príprava“ by sa mladí ľudia mali naučiť, ako riešiť ohrozujúce situácie. Súčasťou hodiny je okrem kurzu prvej pomoci a základného výcviku obrany aj jednorazová návšteva strelnice.

Informovala o tom stránka Tagesschau. Dôvodom je iniciatíva ministra školstva Przemyslawa Czarneka. Politik PiS po ruskom útoku na Ukrajinu požadoval, aby sa poľské deti tiež vedeli brániť. Vzťahy s Ruskom sú u našich severných susedov tradične napäté a vojna len podnietila ďalšie obavy. Príbeh sa ešte neskončil, odôvodnil tento krok Czarnek. "Opakuje sa to a musíme sa brániť."

Poľsko znovu zavádza brannú výchovu detí

Žiaci ôsmeho a deviateho ročníka musia teraz robiť povinnú výuku obrany na strelnici. Zo strany učiteľského zväzu sa ozvala ostrá kritika: V krajine nie je ani dosť vyškolených učiteľov, ani dosť modernizovaných strelníc. Školy sú už teraz slabo vybavené a učitelia podľa kritikov nezarábajú dosť. Nie všetky školy mohli byť vybavené vhodnými zbraňami a dostatočnými strelnicami.

Utečenci vo veľkom unikajú z Ukrajiny aj smerom na hranice s Poľskom, kolóna áut je veľmi dlhá (Zdroj: Profimedia.sk)

V budúcnosti sa pre nový predmet upustí od vyučovania medziľudských kompetencií v učebných osnovách, ako je vyjednávanie kompromisov či budovanie vzťahov. Psychologička Alesksandra Piotrowska kritizovala iniciatívu na ARD ako pokus „rozdúchať bojovú náladu medzi ľuďmi“. Úplne nesprávne sa vyjadruje, „že vojna pozostáva z pobehovania s našou malou zbraňou, vychádzania spoza rohu domu a streľby na nepriateľa,“ hovorí Piotrowska.

Nápad nie je nový, mnohí rodičia si výcvik so zbraňou pamätajú ešte zo školských čias. Branná výchova bola v Poľsku zrušená až v roku 2012.

Viac o téme: StreľbaŽiaciVyučovanieŠkoláciPoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu