Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Babiš sa osobne zúčastní na súdnom konaní v kauze Čapí hnízdo

Český premiér Andrej Babiš Zobraziť galériu (2)
Český premiér Andrej Babiš (Zdroj: SITA/AP Photo/Laszlo Balogh)

PRAHA - Bývalý český premiér a predseda hnutia ANO Andrej Babiš v pondelok serveru Seznam Zprávy povedal, že sa bude osobne zúčastňovať na súdnom konaní v kauze Čapí hnízdo. Proces začne o týždeň.

Babiš uviedol, že jeho účasť sa bude riadiť požiadavkami sudcu. Ak bude vyžadovať Babišovu prítomnosť, bývalý premiér sa na Mestský súd v Prahe dostaví. Obhajca Andreja Babiša Michael Bartončík doplnil, že predseda hnutia ANO bude prítomný vtedy, keď bude účasť nutná a keď bude chcieť sám vyvíjať procesnú aktivitu. "Napríklad pri vyjadrení k dôkazom je jeho účasť nevyhnutná," povedal Bartončík.

Andrej Babiš
Zobraziť galériu (2)
Andrej Babiš  (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Babiš by sa mal vyjadriť k obžalobe

Podľa servera Seznam Zprávy sa počas prvého pojednávacieho dňa očakáva, že štátny zástupca Jaroslav Šaroch prečíta obžalobu a následne sa k nej Babiš vyjadrí.  V ďalších dňoch budú vypovedať svedkovia. "Na prvý týždeň hlavného pojednávania je pozvaných približne 18 svedkov," uviedol hovorca pražského mestského súdu Adam Wenig. Sú medzi nimi členovia Babišovej rodiny a tiež bývalí obvinení. Osobnú účasť potvrdil syn expremiéra Andrej Babiš mladší.

Bývalý predseda vlády je obžalovaný z napomáhania k dotačnému podvodu, ktorého cieľom bolo získať dotáciu takmer 50 miliónov českých korún (približne 2 milióny eur) na stavbu multifunkčného centra. Dotácia bola určená malým a stredným podnikom. Podľa obžaloby však Babiš a jeho manažérka Jana Mayerová účelovo tajili, že skutočným žiadateľom je koncern Agrofert.

Viac o téme: Súd Andrej BabišČeská republikaČapí hnízdo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu