Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ak by som nešiel do politiky, tak by žiadne trestné stíhanie neexistovalo, vyhlásil Andrej Babiš

Andrej Babiš Zobraziť galériu (3)
Andrej Babiš (Zdroj: TASR/AP Photo/Bundas Engler)

PRAHA - Manželka Andreja Babiša Monika odmietla vypovedať na súde v dotačnej kauze Čapí hnízdo. Na pojednávanie prišla spolu so svojím manželom a bratom Martinom Herodesom, ktorí mal v stredu tiež vypovedať ako svedok.

Právo nevypovedať využil aj Babišovej brat. "Obžalovaný je môj švagor a bol som v tejto trestnej veci stíhaný," uviedol Herodes k dôvodom tohto rozhodnutia. Dcéra Adriana sa z pojednávania ospravedlnila zo zdravotných dôvodov. Súdu odkázala, že vypovedať nechce ani v budúcnosti. Pred súdom nevypovedal ani bývalý člen predstavenstva Farmy Čapí hnízdo Luděk Kalivoda. Všetci svedkovia potom opustili pojednávaciu miestnosť. Andrej Babiš v utorok požiadal, aby z dnešného pojednávania na súde bola vylúčená verejnosť. Sudca jeho požiadavku nevyhovel. Všetci predvolaní svedkovia boli pôvodne v dotačnej kauze tiež obvinení. Štátny zástupca Jaroslav Šaroch však ich obvinenie zrušil.

Andrej Babiš: Ak by som nešiel do politiky, tak by žiadne trestné stíhanie neexistovalo

Andrej Babiš: Ak by som nešiel do politiky, tak by žiadne trestné stíhanie neexistovalo (Zdroj: TASR/ Michal Svítok, Barbora Vizváryová)

Ak by som nešiel
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Bundas Engler)

V čase, keď Farma Čapí hnízdo požiadala o dotáciu pre malé a stredné podniky, už nepatrila do holdingu Agrofert, ale mala anonymných majiteľov. Babiš po rokoch povedal, že vlastníkmi akcií firmy boli jeho dve staršie deti z prvého manželstva a brat jeho súčasnej manželky Martin Herodes. V roku 2014 po dodržaní päťročnej lehoty sa firma vrátila späť do koncernu Agrofert.  Babišov syn Andrej Babiš mladší vo svojej výpovedi v roku 2021 uviedol, že zmluvu pravdepodobne podpísal niekto zaňho. Svojho otca ešte predtým obvinil z toho, že ho v roku 2017 nechal odviesť na Krym, aby proti nemu nemohol vypovedať. Predseda hnutia ANO opakovane hovoril o zlom zdravotnom stave svojho syna. Podľa neho mu jeho stav neumožňuje pred súdom vypovedať. Sudca Jan Šott informoval, že Babiš mladší v piatok vypovedať príde.

Český premiér Andrej Babiš počas rokovanie V4
Zobraziť galériu (3)
Český premiér Andrej Babiš počas rokovanie V4  (Zdroj: SITA/AP Photo/Laszlo Balogh)

Mestský súd v Prahe pojednáva kauzu o pridelení európskej dotácie 50 miliónov korún (približne 2 milióny eur) na multifunkčný areál Farma Čapí hnízdo od pondelka. V utorok pred súdom vypovedali znalci. Podľa písmoznalca Aleša Čulíka je zhoda údajného podpisu Babišovho syna s podpisom jeho otca je pomerne vysoká. Zdôraznil však, že na vyslovenie konkrétneho záveru nemal dostatok porovnávacieho materiálu. Bývalý premiér dôrazne odmietol, že by podpis svojho syna na zmluve s prevodom akcií firmy sfalšoval.

Viac o téme: Trestné stíhanieSúd Andrej BabišČapí hnízdoPolitika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu