Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

OSN má nedostatok financií na humanitárnu pomoc vo svete: Bohaté krajiny sa zameriavajú najmä na konflikt na Ukrajine

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovorí prostredníctvom diaľkového prenosu počas zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN
Zobraziť galériu (2)
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovorí prostredníctvom diaľkového prenosu počas zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN (Zdroj: SITA/AP Photo/John Minchillo)

NEW YORK - Organizácia Spojených národov (OSN) má vo väčšine oblastí sveta rekordné problémy s nedostatkom finančných prostriedkov na zabezpečenie humanitárnej pomoci. Bohaté krajiny sa totiž zameriavajú najmä na konflikt na Ukrajine. Správu sme prevzali z webovej stránky denníka The New York Times.

Vojna na Ukrajine spôsobila prudký nárast dopytu, ktorý bol už aj tak predtým z dôvodu pandémie či suchého počasia zvýšený. Príspevky bohatých krajín sa síce priebežne zväčšujú, avšak nie v dostatočnej miere. "Toto je najväčšia medzera vo financovaní, akú sme kedy zažili. Najmä preto, že počet zraniteľných osôb, ktoré potrebujú podporu, rýchlo rastie," povedal koordinátor humanitárnej pomoci OSN Martin Griffiths.

VIDEO Pátracie akcie na mieste útoku okupantov na obytnú budovu v Charkove sa skončili: Zelenskyj poďakoval všetkým priateľom

Pátracie akcie na mieste útoku okupantov na obytnú budovu v Charkove sa skončili: Zelenskyj poďakoval všetkým priateľom (Zdroj: Facebook/Volodymyr Zelenskyj)

Finančné zdroje na zmiernenie humanitárnych kríz vo svete klesajú

Úrady OSN a súkromné organizácie, ktoré sa na humanitárnej pomoci zúčastňujú, podľa Griffithsa potrebujú tento rok 48,7 miliardy dolárov, aby pomohli viac než 200 miliónom ľudí. Za sedem mesiacov tohto roka však nazbierali menej než jednu tretinu tejto sumy. Finančné zdroje na zmiernenie humanitárnych kríz vo svete klesajú a nie sú dostatočné ani na pokrytie základných potrieb, akými sú napríklad prístrešie, potraviny, voda, elektrická energia či vzdelávanie, uvádza OSN. Väčšina prostriedkov prichádza len od malého počtu darcov, medzi ktorých patria USA, EÚ, niektoré európske krajiny, Japonsko a Kanada.

VIDEO V dôsledku nedostatočného rozvoja mostov v Doneckej oblasti sa stali pre Rusov bariérou

V dôsledku nedostatočného rozvoja mostov v Doneckej oblasti sa stali pre Rusov bariérou (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

Darcovské krajiny by mali takú istú štedrosť prejaviť aj voči iným ľuďom

"Vojna na Ukrajine názorne ukazuje – veľmi jasne –, ako je možné rýchlo a výrazne mobilizovať podporu pre utečencov a reagovať na humanitárne potreby v prípade, ak existujú určité politické záväzky," povedala Kathryn Mahoneyová, hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Darcovské krajiny by mali takú istú štedrosť prejaviť aj voči iným ľuďom, povedal koordinátor Griffiths a dodal, že ďalší predstavitelia OSN o to opakovane žiadajú vlády krajín i súkromné nadácie.

Martin Griffiths
Zobraziť galériu (2)
Martin Griffiths  (Zdroj: SITA/Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP)

Úrady OSN musia podľa Griffithsa v rámci svojich programov uprednostňovať prijímateľov – a bez dostatočného množstva peňazí na pokrytie každej krízy zostanú niektoré programy nepokryté. OSN síce siahla aj do svojho fondu pre mimoriadne situácie Central Emergency Response Fund (CERF), čo však Griffiths označil za "nedostatočné a neudržateľné".

Viac o téme: FinancieOSNVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu