Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Prenajímate priestor či jazdíte cez digitálne platformy? Finančná správa sa od nového roka pozrie na vaše príjmy

Finančná správa si posvieti na zárobky z digitálnych platforiem. Zobraziť galériu (3)
Finančná správa si posvieti na zárobky z digitálnych platforiem. (Zdroj: Gettyimages.com, TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Mladí a rozcestovaní ľudia ich veľmi dobre poznajú a využívajú ich pravidelne denne. Ide o digitálne platformy ako Airbnb, Uber, Booking či iné. Tentokrát sa ale budeme rozprávať o druhej strane, ktorá jednotlivé priestory dáva do prenájmu či vodičov, ktorí jazdy cez tieto platformy využívajú na osobné finančné prilepšenie. Pozor by ste si mali dať hlavne od nového roka, kedy sa už o vás bude zaujímať aj Finančná správa a posvietia si aj na vaše zárobky.

archívne video

Finančná správa podpísala memorandum o spolupráci s Pôdohospodárskou platobnou agentúrou (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Všetko sa má rozbehnúť s 1. januárom 2023. S novým rokom začína platiť novela zákona č. 250/2022. Tá upravuje povinnosti pre digitálne platformy, ktoré musia automaticky poskytovať informácie o svojich klientoch daňovým úradom. Nejde zďaleka o nejakú novinku ale povinnosť v rámci viacerých krajín EÚ.

Prenajímate priestor či jazdíte
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Zmena od nového roka

Rozdiel je v tom, že štát sa do konca roka vie dostať k takýmto informáciám len cez priame vyžiadanie. Práve tu s novým rokom prichádza zmena. "Novela zákona o medzinárodnej pomoci a spolupráci pri správe daní bude platiť od januára 2023. Touto právnou normou bola do slovenskej legislatívy implementovaná eurosmernica DAC7," potvrdzuje hovorkyňa Finančnej správy (FS) Martina Rybanská.

Prenajímate priestor či jazdíte
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages)

Povinnosť kontrolovať príjmy prevádzkovateľov

Predmetný zákon ukladá nové povinnosti, jednou z nich je práve povinnosť oznamujúcich prevádzkovateľov platforiem nahlasovať finančnej správe informácie o každom predávajúcom, ktorý podlieha oznamovaniu. "Tieto informácie oznámi prostredníctvom tlačiva Oznámenie DAC7, ktoré bude sprístupnené na portáli finančnej správy a jeho prílohou bude xml. súbor s požadovanými údajmi. Finančná správa tak bude mať informácie o slovenských predávajúcich ako aj zahraničných predávajúcich, ktoré si budú môcť následne vymieňať príslušné štáty v rámci medzinárodnej spolupráci a boja proti daňovým únikom," prisľúbila FS.

Oznamujúci prevádzkovatelia platforiem budú informácie o predávajúcich prvýkrát nahlasovať v januári 2024 za rok 2023.

"Prijaté informácie bude finančná správa vyhodnocovať štandardným spôsobom a v prípade nesúladu informácií (s údajmi uvádzanými v daňových priznaniach) bude vykonané miestne zisťovanie alebo daňová kontrola dane z príjmov a prípadne uložené sankcie v zmysle Daňového poriadku," dodáva FS v závere.

Viac o téme: PriznaniaFinančná správaDigitálna platforma
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu