Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

VOJNA na Ukrajine Deň stosedemdesiaty deviaty (21. august 2022)

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (2)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu večer varoval Ukrajincov, aby boli v nadchádzajúcom týždni pri príprave osláv Dňa nezávislosti ostražití.

Naživo z Ukrajiny

 Súhrn 178. dňa vojny na Ukrajine

Súhrn 178. dňa vojny na Ukrajine (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:34 Pochovanie neznámych osôb, ktoré zomreli v Buchanskej oblasti počas ruskej okupácie.

20:39 Dnipropetrovskej oblasti bola zabitá žena. Guvernér regiónu Valentyn Rezničenko uviedol, že 59-ročná žena bola zabitá v dôsledku ruského ostreľovania komunity Zelenodolsk južne od Krivého Rohu.

19:59 Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a Nemecka po dnešnom konferenčnom hovore vyzvali na zdržanlivosť v okolí Ruskom okupované Záporožské jadrové elektrárne na Ukrajine. Požadujú tiež inšpekčnú misiu Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) v zariadení, z ktorého ostreľovania sa v posledných týždňoch navzájom obviňujú Kyjev aj Moskva. Informovali o tom agentúry.

19:18 Toto je posledná správa Darie Duginy. Rovnako ako jej otec, aj Daria verila, že udalosti v Buchy boli "zinscenované s mŕtvolami ľudí, ktorí boli vydávaní za obete ruskej agresie."

18:35 Rusko čiastočne zatvára vzušný priestor nad 3 regiónmi blízko Ukrajiny. Podľa Generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl ruské velenie od 22. augusta do 25. augusta uzavrelo vzdušný priestor v určitých úsekoch regiónov Lipeck, Voronež a Belgorod.

17:41 Vladimir Kličko, bývalý ukrajinský šampión v boxe, ktorý je bratom primátora Kyjeva, varoval pred jadrovou katastrofou v súvislosti s bojmi okolo Záporožskej jadrovej elektrárne nachádzajúcej sa v meste Enerhodar na juhovýchode Ukrajiny. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

17:23 Rusko použilo počas invázie na Ukrajine trikrát hypersonické rakety Kinžal. V ruskej štátnej televízii to povedal minister obrany Sergej Šojgu, ktorý podľa agentúry Reuters ďalej vyhlásil, že ruské hypersonické strely sa pri zasahovaní dôležitých cieľov vo všetkých prípadoch osvedčili.

16:19 Nemecký kancelár Olaf Scholz v nedeľu počas dňa otvorených dverí vlády v Berlíne vyhlásil, že Severoatlantická aliancia nebola pre Rusko nikdy hrozbou a šéf Kremľa Vladimir Putin rozpútal vojnu na Ukrajine z "absolútne absurdných" dôvodov. TASR informuje na základe správy agentúry DPA a denníka Die Welt.

15:40 Rusko zvyšuje počet nosičov riadených striel v Čiernom mori pred Dňom nezávislosti Ukrajiny. Ukrajinské operačné veliteľstvo "Juh" informovalo, že Rusko by sa mohlo pripravovať na odpálenie rakiet na ukrajinské mestá na 24. augusta, Deň nezávislosti na Ukrajine.

14:46 Ruský minister obrany Sergej Šojgu v nedeľu vyhlásil, že počas tzv. špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine použili ruské ozbrojené sily hypersonickú strelu Kinžal trikrát.

14:43 V Čiernom mori pri pobreží regiónu Odesa sa našla podzemná mína. 

14:19 Ruské ministerstvo obrany v nedeľu vyhlásilo, že v prístavnom meste Odesa na juhu Ukrajiny zničilo muničný sklad. Mali v ňom byť rakety pre systém HIMARS americkej výroby a ďalšie protilietadlové zbrane západnej výroby. Informovala o tom britská spravodajská televízia Sky News.

13:55 Česká republika počíta s ďalšou vojenskou a humanitárnou pomocou Ukrajine. Pomôcť chce už teraz s opravou vojnou zničených škôl, nemocníc a ďalších vecí, aby krajina mohla ďalej fungovať. Túto podporu chce Česko počas svojho predsedníctva v EÚ koordinovať. Novinárom to dnes po spomienkovej akcii k výročiu okupácie Československa povedal premiér Petr Fiala.

13:20 Zástupcovia „Druhej armády sveta“ nakrúcali svoje dobrodružstvá v okupovaných mestách na ukradnutý telefón. O synchronizácii fotiek a videí vraj nič nepočuli. Výsledkom je vynikajúci dôkaz pre vojenský súd. Informuje Nexta na sociálnej sieti.

12:39 K zodpovednosti za výbuch v aute ruskej novinárky, politologičky a dcéry prokremeľského ideológa Alexandra Dugina sa zatiaľ nikto neprihlásil, informovala v nedeľu agentúra AFP. Kancelária ukrajinského prezidenta deklarovala, že Kyjev nemá so smrťou Darie Duginovej nič spoločné. Medzi prvými na jej smrť reagoval najvyšší predstaviteľ samozvanej prokremeľskej Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin, ktorý na svojom kanáli v aplikácii Telegram napísal, že Daria Duginová bola zavraždená a obvinil z toho ukrajinskú vládu.

12:05 Provládne ruské médiá kritizujú taliansku pravicovo-populistickú Giorgiu Meloniovú za jej vyjadrenia o geopolitickom smerovaní Talianska. Podľa agentúry APA ruský denník Pravda cez víkend napísal, že podporou transatlantického spojenectva a Ukrajiny si Meloniová zvolila "cestu chaosu". Denník Pravda vo svojom komentári napísal, že Meloniová, ktorá je považovaná za budúcu premiérku, "privedie Taliansko do ešte hlbšej krízy, než je tá súčasná". Pravda tiež tvrdí, že túto pravicovú populistku viac zaujíma jej imidž v Európe ako "záujem jej vlasti".

11:30 Spojené štáty tlmočili Ankare obavy, že ruské subjekty a jednotlivci sa snažia využiť Turecko na obchádzanie západných sankcií.  Ako informovala agentúra Reuters, vyplýva to zo sobotňajšieho telefonátu medzi námestníkmi ministrov financií USA Wallyho Adeyema a Turecka Junusa Elitaša. Ich rozhovor bol venovaný úsiliu o implementáciu a presadzovanie sankcií voči Rusku v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

Posádka ukrajinského tanku T-64 BM zasiahne Rusov, ktorí boli podľa útočníkov bezpečne ukrytí (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

11:27 Podoljak: Ukrajina nemá nič spoločné s vraždou dcéry Alexandra Dugina, ideológa ruskej vojny. "Nie sme zločinecký štát, na rozdiel od Ruska," povedal Mychajlo Podoljak, poradca šéfa prezidentskej kancelárie Volodymyra Zelenského. Informuje o tom The Kyiv Independent.

11:17 Námestník poľského ministra obrany Wojciech Skurkiewicz poprel tvrdenie spravodajského portálu Politico, podľa ktorého šesť najväčších krajín EÚ vrátane Poľska "v júli neposkytlo Ukrajine žiadne prísľuby novej vojenskej pomoci". "Poľsko spolu s USA a Britániou už odovzdalo Ukrajine najväčšiu vojenskú pomoc a naďalej v tom pokračuje," uviedol  Skurkiewicz v rozhovore pre agentúru PAP zverejnenom v nedeľu. Dodal, že "táto pomoc je trvalá, nepretržitá a multidimenzionálna". Portál Politico pred niekoľkými dňami napísal, že šesť najväčších európskych krajín v júli Ukrajine neponúklo žiadne dvojstranné záväzky týkajúce sa vojenskej pomoci.

Vojenský personál na Ukrajine pripravuje muníciu pre potreby armády (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

10:37 V kauze výbuchu v aute, pri ktorom prišla o život dcéra ruského prokremeľského filozofa a ideológa Alexandra Dugina, sa začalo trestné konanie vo veci vraždy. V nedeľu o tom informovala britská spravodajská televízia Sky News. Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom), ktorý sa zaoberá závažnými trestnými činmi, vo svojom vyhlásení sumarizoval, že k výbuchu došlo v sobotu asi o 21.00 h miestneho času v moskovskej mestskej časti Odincovo, neďaleko obce Boľšije Viaziomy. Výbušné zariadenie bolo pravdepodobne nainštalované v aute značky Toyota Land Cruiser, ktoré v inkriminovanom čase šlo v plnej rýchlosti po diaľnici. Po výbuchu vozidlo zachvátil požiar.

9:50 Zákaz vychádzania v druhom najväčšom ukrajinskom meste Charkov bude v stredu predĺžený na celý deň, uviedol oblastný gubernátor Oleh Synehubov. Ako informovala britská stanica BBC, zákaz vychádzania v tomto meste na severovýchode Ukrajiny, ktoré je pravidelne ostreľované ruskými jednotkami, zvyčajne platí od 22.00 h do 06.00 h miestneho času. Synehubov vo svojom statuse v aplikácii Telegram apeloval na občanov, aby rešpektovali nariadenie úradov a v stanovenom čase sa zdržiavali doma, v bezpečí.

Útok ukrajinskej armády v oblasti Záporožia (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

9:14 Rusko v noci zaútočilo na Odeskú oblasť piatimi raketami Kalibr. Podľa miestnych úradov boli zostrelené dve rakety, zatiaľ čo ďalšie tri zasiahli obilný výťah a ďalšie poľnohospodárske zariadenie v regióne. Informuje o tom The Kyiv Independent.

9:01 Vďaka ukrajinským hackerom Prvý kanál ruskej ruskej televízie v sobotu pre divákov na území Ruskom anektovaného Krymu odvysielal krátky príhovor ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Informovala o tom v nedeľu britská stanica BBC. Centrum pre strategickú komunikáciu (StratCom) ozbrojených síl Ukrajiny na svojom telegramovom kanáli zverejnilo časť prezidentovej výzvy. Zelenskyj v nej hovorí: "Nech si každý ruský predstaviteľ, ktorý sa zmocnil územia nášho milovaného Krymu, pamätá, že na tejto zemi pre neho nebude mier." Vo videu sa objavia aj ukrajinské a krymskotatárske vlajky, pričom znie pieseň Ukrajina si ty od ukrajinskej speváčky Tiny Karoľ.

Vojna na Ukrajine - deň číslo 177 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

8:07 ISW: Pokusy Ruska o postup zlyhávajú. Inštitút pre štúdium vojny vo svojej dennej aktualizácii uvádza, že ruská armáda sa pokúsila o útoky na všetkých frontoch, v Charkovskej oblasti, Chersonskej oblasti a Donbase, bez výsledkov. Informuje o tom The Kyiv Independent.

7:23 Pri výbuchu bomby nastraženej v aute prišla o život dcéra ruského ultranacionalistického ideológa Alexandra Dugina, ktorý má podľa viacerých médií silný vplyv na ruského prezidenta Vladimira Putina. Ako v nedeľu informoval britský denník The Guardian, k incidentu došlo v sobotu večer na predmestí Moskvy. Daria Duginová zahynula, keď automobil značky Toyota Land Cruiser, ktorý šoférovala, roztrhal silný výbuch. Incident sa odohral v sobotu okolo 21.30 h miestneho času a približne 20 kilometrov západne od hlavného mesta, v blízkosti obce Boľšije Viaziomy.

6:54 Politico: USA plánujú dať Ukrajine presne navádzanú muníciu Excalibur. Zdroj blízky rokovaniam o najnovšom balíku vojenskej pomoci zdieľaný s Politico, že náboje M982 Excalibur, ktoré majú vzdialenosť až 70 km, budú odoslané na Ukrajinu „v určitom bode v budúcnosti“. Informuje o tom The Kyiv Independent.

6:05 Za 20 dní od uzavretia dohody o obilí opustilo ukrajinské prístavy 27 lodí so 670 000 tonami poľnohospodárskych produktov na palube, uvádza Meduza s odvolaním sa na ukrajinské ministerstvo infraštruktúry. Informuje Nexta.

Zelenskyj varoval pred škaredým ruským útokom

Zelenskyj v nočnom video príhovore povedal, že Ukrajinci nesmú dovoliť Moskve, aby medzi nimi "šírila malomyseľnosť a strach", keď si budú pripomínať 31. výročie nezávislosti od sovietskej nadvlády. "Všetci si musíme uvedomiť, že tento týždeň by sa Rusko mohlo pokúsiť urobiť niečo obzvlášť škaredé, niečo obzvlášť kruté," povedal Zelenskyj pred výročím Dňa nezávislosti, ktorí Ukrajinci oslavujú 24. augusta, kedy zároveň uplynie šesť mesiacov od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

Charles Michel s prezidentom Volodymyrom Zelenskym počas návštevy Kyjeva
Zobraziť galériu (2)
Charles Michel s prezidentom Volodymyrom Zelenskym počas návštevy Kyjeva  (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

Viac o téme: SporKonflikt útok RuskoPutinUkrajinaVojna na UkrajineZelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu