Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Výbuch bomby v aute zabil dcéru Putinovho ideológa Dugina: Vyšetrovanie začalo! Pokus o vraždu

Alexander Dugin Zobraziť galériu (3)
Alexander Dugin (Zdroj: Twitter.com / nexta )

MOSKVA - Pri výbuchu bomby nastraženej v aute prišla o život dcéra ruského ultranacionalistického ideológa Alexandra Dugina, ktorý má podľa viacerých médií silný vplyv na ruského prezidenta Vladimira Putina.

Súhrn 178. dňa vojny na Ukrajine

Súhrn 178. dňa vojny na Ukrajine (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Ako v nedeľu informoval britský denník The Guardian, k incidentu došlo v sobotu večer na predmestí Moskvy. Daria Duginová zahynula, keď automobil značky Toyota Land Cruiser, ktorý šoférovala, roztrhal silný výbuch. Incident sa odohral v sobotu okolo 21.30 h miestneho času a približne 20 kilometrov západne od hlavného mesta, v blízkosti obce Boľšije Viaziomy. Očití svedkovia uviedli, že trosky auta boli rozmetané po celej ceste. Auto po výbuchu zachvátili plamene a potom narazilo do plota. Podľa záchranných služieb v aute bola jedna osoba, ktorá zomrela na mieste.

Andrej Krasnov, Duginovej priateľ a šéf hnutia Ruský horizont, tieto správy podľa agentúry TASS potvrdil. Dodal, že  bomba mohla byť určená pre jej otca, Alexandra Dugina. "Bolo to otcovo vozidlo. Daria šoférovala iné auto, ale dnes si vzala jeho auto, zatiaľ čo Alexandr išiel inou cestou. Vrátil sa, bol na mieste tragédie. Rozumiem tomu tak, že cieľom bol Alexandr alebo pravdepodobne oni dvaja spoločne," povedal Krasnov. Zábery, ktoré už kolujú na sociálnych sieťach, zachytávajú muža podobného Duginovi na mieste činu a "v zúfalom stave". Hlava samozvanej prokremeľskej Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin na svojom kanáli v aplikácii Telegram napísal, že Daria Duginová bola zavraždená a obvinil z toho ukrajinskú vládu. Dugin je známy tým, že šíri extrémne pravicové názory o mieste Ruska vo svete. Je označovaný za "ruského fašistu", ktorý pomohol formovať expanzívnu zahraničnú politiku Vladimira Putina.

Vyšetrovanie sa začalo 

V kauze výbuchu v aute, pri ktorom prišla o život dcéra ruského prokremeľského filozofa a ideológa Alexandra Dugina, sa začalo trestné konanie vo veci vraždy. V nedeľu o tom informovala britská spravodajská televízia Sky News. Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom), ktorý sa zaoberá závažnými trestnými činmi, vo svojom vyhlásení sumarizoval, že k výbuchu došlo v sobotu asi o 21.00 h miestneho času v moskovskej mestskej časti Odincovo, neďaleko obce Boľšije Viaziomy.
Výbušné zariadenie bolo pravdepodobne nainštalované v aute značky Toyota Land Cruiser, ktoré v inkriminovanom čase šlo v plnej rýchlosti po diaľnici. Po výbuchu vozidlo zachvátil požiar.

Bola na mieste mŕtva

Osoba, ktorá auto šoférovala, bola na mieste mŕtva. "Totožnosť mŕtveho je zistená - ide o novinárku a politologičku Dariu Duginovú," píše sa v správe Sledkomu. Sledkom informoval, že obhliadka miesta incidentu pokračuje. V závislosti od jej výsledkov sa uskutočnia ďalšie expertízy vrátane forenzných, pyrotechnických a molekulárno-genetických. Sledkom dodal, že pracuje na všetkých možných verziách činu. Ruské médiá uviedli, že Alexandr Dugin a jeho dcéra sa v sobotu zúčastnili na "vlasteneckom festivale" Tradícia. Údajne mali z pláne odísť z podujatia spolu, ale Daria napokon odišla autom sama. Sky News s odvolaním sa na ruské štátne médiá informovali, že Daria Duginová mala 30 rokov.

Archívne video: Ďalší protest v Bratislave: Pri Prezidentskom paláci sa zhromaždili Rusi! Tvrdý odkaz Putinovi

Ďalší protest v Bratislave: Pri Prezidentskom paláci sa zhromaždili Rusi! Tvrdý odkaz Putinovi (Zdroj: Topky/Maarty)

Jej otec Alexandr Dugin dlhodobo obhajuje zjednotenie ruskojazyčných a iných území v rámci nového ruského impéria. Presadzuje, aby táto "ríša" zahŕňala aj Ukrajinu, kde ruské jednotky v súčasnosti vykonávajú tzv. špeciálnu vojenskú operáciu zameranú podľa Kremľa na demilitarizáciu a denacifikáciu Ukrajiny. Vplyv Dugina, ktorý je na sankčnom zozname USA a je známy ako "Putinov mozog", na ruského prezidenta Vladimira Putina je predmetom špekulácií: niektorí pozorovatelia tvrdia, že jeho vplyv je významný, a iní ho označujú za minimálny, konštatovala televízia Sky News.

Viac o téme: VýbuchDcéraBombaVladimir PutinAlexander DuginVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu