Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

USA reagujú na Erdoganove vyhrážky Grécku: Slová, ktoré zvyšujú napätenie v NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/Turkish Presidency via AP, Pool)

WASHINGTON - Spojené štáty označili v utorok najnovšie vyhrážky tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana adresované Grécku za "neužitočné" a vyzvali obe členské krajiny Severoatlantickej aliancie (NATO), aby svoje spory vyriešili diplomatickou cestou. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"V čase, keď Rusko opäť vtrhlo na územie suverénneho európskeho štátu, sú vyjadrenia, ktoré môžu zvýšiť napätie medzi spojencami NATO, obzvlášť neužitočné," povedal jeden z hovorcov amerického ministerstva zahraničných vecí v súvislosti s Erdoganovými výrokmi. "Spojené štáty pokračujú v povzbudzovaní našich spojencov v NATO, aby spolupracovali v záujme zachovania mieru a bezpečnosti v regióne, a aby riešili spory diplomaticky," dodal.

Grécko tvrdenia Ankary odmieta

Erdogan ešte v sobotu na jednom mítingu vyhlásil, že Grécko zaplatí "vysokú cenu" za grécke systémy protivzdušnej obrany S-300 sovietskej výroby, ktoré podľa neho zameriavajú turecké lietadlá nad Egejským morom. Turecký prezident pritom spomenul aj obsadenie gréckeho historického mesta Smyrna - v súčasnosti Izmir - Tureckom v roku 1922, čo je pre Grékov bolestivou spomienkou, pripomína AFP. Grécko tvrdenia Ankary odmieta a často naopak obviňuje Turecko zo zvyšovania napätia vrátane preletov tureckých stíhačiek nad gréckymi ostrovmi.

Viac o téme: VyhrážkyUSANATOGréckoTureckoRecep Tayyip Ergodan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu