Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Eskaluje ďalší zamrznutý konflikt! Po Taiwane a Kosove rastie napätie aj medzi Arménskom a Azerbajdžanom

Azerbajdžanskí vojaci na území Náhorného Karabachu Zobraziť galériu (2)
Azerbajdžanskí vojaci na území Náhorného Karabachu (Zdroj: SITA/AP Photo/Sergei Grits)

WASHINGTON - Spojené štáty vyjadrili "hlboké znepokojenie" z najnovšej eskalácie napätia v oblasti Náhorného Karabachu. Zároveň vyzvali na podniknutie "okamžitých krokov" na jeho zmiernenie. V noci na štvrtok to vyhlásilo americké ministerstvo zahraničných vecí, informuje agentúra AFP.

Situácia sa v tomto regióne, ktorý je predmetom sporov  medzi Arménskom a Azerbajdžanom, opätovne vyostrila po tom, čo pri ozbrojených stretoch prišli o život traja vojaci a Baku oznámilo, že v oblasti prevzalo kontrolu nad niekoľkými strategickými výšinami. "Spojené štáty podrobne sledujú správy o intenzívnych bojoch v Náhornom Karabachu, ktoré si už vyžiadali straty na životoch," uviedol hovorca rezortu americkej diplomacie Ned Price.

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price
Zobraziť galériu (2)
Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price  (Zdroj: SITA/Tom Brenner/Pool via AP)

Na eskaláciu napätia reagovala aj Európska únia, ktorá vyzvala na "okamžité zastavenie nepriateľských akcií" medzi azerbajdžanskými a arménskymi silami. Rusko obvinilo Azerbajdžan z porušenia krehkého pokoja zbraní, pričom dodalo, že s predstaviteľmi oboch krajín "prijíma opatrenia na stabilizáciu situácie".

Rusko v roku 2020 sprostredkovalo medzi Azerbajdžanom a Arménskom prímerie, ktorým sa skončila ich vzájomná takzvaná šesťtýždňová vojna. Arménsko vtedy súhlasilo s odstúpením časti územia, ktoré kontrolovalo niekoľko desaťročí. Na prímerie v oblasti odvtedy dohliada v rámci mierových síl približne 2000 ruských vojakov. Prvá vojna o Náhorný Karabach sa odohrala v 90.rokoch. Tento región je od sovietskych čias súčasťou Azerbajdžanu, no žijú tam prevažne Arméni.

Viac o téme: NapätieUSANáhorný Karabach
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu