Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VOJNA na Ukrajine Deň stosedemdesiaty prvý (13. august 2022)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexei Alexandro)

MOSKVA/KYJEV - Spojené štáty nevedia, čo spôsobilo mohutné výbuchy na ruskej leteckej základni Novofedorivka na anektovanom Kryme. Vylučujú však, že by explózie mohli byť spôsobené zbraňami, ktoré Kyjevu dodal Washington. Uviedol to v piatok vysokopostavený predstaviteľ Pentagónu, ktorého citovala agentúra AFP.

Naživo z Ukrajiny

Archívne video: Vojna na Ukrajine trvá už 170 dní

Vojna na Ukrajine trvá už 170 dní (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

20:00 Ukrajinská armáda v sobotu uviedla, že v obci Pisky vo východoukrajinskej Doneckej oblasti pokračujú tvrdé boje. Moskva predtým oznámila, že túto obec sa ruským ozbrojeným silám podarilo obsadiť. TASR prevzala správu z agentúry Reuters. "Okupanti sa snažia prelomiť obranu našich jednotiek v smere na Oleksandropil, Krasnohorivku, Avdijivku, Marjinku a Pisky," napísal ukrajinský generálny štáb v príspevku na sociálnej sieti Facebook. 

19:00 Ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) v sobotu uviedla, že chce preveriť svoju štúdiu týkajúcu sa Ukrajiny. Tvrdila v nej, že ukrajinská armáda ohrozuje civilistov tým, že si vytvára základne a manipuluje so zbraňami v obývaných oblastiach. TASR informuje podľa správy agentúry DPA. AI v sobotnom vyhlásení napísala, že postupy pri tvorbe štúdie dôkladne preskúmajú externí odborníci. Podrobnosti o priebehu revízie určí správna rada Amnesty budúci týždeň po tom, ako budú mať rôzne národné organizácie možnosť vyjadriť sa, píše DPA. 

18:00 Kyjev a Moskva sa v sobotu navzájom obviňovali z útokov na Záporožskú jadrovú elektráreň na juhovýchode Ukrajiny, ktorá bola za posledný týždeň opakovane ostreľovaná. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Táto elektráreň v meste Enerhodar je najväčšou jadrovou elektrárňou na Ukrajine a v Európe. Pod kontrolou Rusov je od marca a Ukrajina obviňuje Moskvu, že tam zriadila základňu pre stovky svojich vojakov a že tam skladuje zbrane.

17:00 Rusi, ktorí nesúhlasia s návrhom ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na zavedenie zákazu cestovania pre ruských občanov do krajín EÚ, by mali svoje sťažnosti smerovať Kremľu. V sobotu to uviedol ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, informuje TASR podľa správy britského denníka The Guardian.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba
Zobraziť galériu (6)
Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba  (Zdroj: SITA/Valentyn Ogirenko/ Pool Photo via AP)

16:25 Dve ďalšie lode s nákladom obilnín a slnečnicových semien vyplávali v sobotu dopoludnia z čiernomorských prístavov Ukrajiny, oznámilo turecké ministerstvo obrany. Celkový počet lodí s obilninami, ktoré opustili Ukrajinu na základe dohody sprostredkovanej Tureckom a OSN, stúpol na 16. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters.

15:30 Ukrajinská strana si prevzala prvé štyri kusy z ôsmich samohybných húfnic Zuzana 2. Tie sa Slovensko prostredníctvom štátnej akciovej spoločnosti Konštrukta Defence, patriacej pod slovenský rezort obrany, zaviazalo dodať Ukrajine na základe kontraktu na komerčný predaj, ktorý bol uzatvorený v júni. V sobotu to potvrdilo Ministerstvo obrany (MO) SR. "Na základe uzatvorenej obchodnej zmluvy si ukrajinská strana prevzala prvé štyri kusy 155 milimetrovej samohybnej kanónovej húfnice Zuzana 2," potvrdil riaditeľ slovenskej štátnej akciovej spoločnosti Konštrukta Defence Alexander Gurský.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

14:05 Protiútoky Kyjeva na strategické mosty na rieke Dneper výrazne oslabili ruské pozície na juhu Ukrajiny. V pravidelnom hodnotení vývoja vojny na Ukrajine to v sobotu uviedlo britské ministerstvo obrany. TASR správu prevzala z agentúry DPA. Dva hlavné mosty na rieke Dneper v Chersonskej oblasti sa už pravdepodobne nedajú použiť na prepravu vojenskej techniky do Rusmi okupovaných oblastí západne od tejto rieky, napísal britský rezort obrany v príspevku na sociálnej sieti Twitter.

13:52 Ukrajinské čiernomorské prístavy dnes opustili ďalšie dve lode vezúce obilniny, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na turecké ministerstvo obrany. Obnovenie vývozu umožnila dohoda o odblokovaní prístavov, ktorú na konci júla uzavrela Ukrajina s Ruskom za sprostredkovanie Turecka a OSN. Celkom už vďaka tejto dohode opustilo ukrajinské prístavy 16 plavidiel.

13:38 Ukrajinský minister zdravotníctva Viktor Ľaško obvinil ruské úrady, že sa dopúšťajú zločinu proti ľudskosti, keď blokujú v okupovaných oblastiach prístup k cenovo dostupným liekom. Informovala o tom v sobotu agentúra Associated Press (AP), od ktorej TASR správu prevzala.

13:04 Ruská armáda získala kontrolu nad podporou obcí Pisky na východe Ukrajiny, uviedla agentúra Interfax s odvolaním na ruské ministerstvo obrany. Kyjev na toto tvrdenie zatiaľ nereagoval. Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu nelze obvykle nezávisle ověřit.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/ AP Photo/Emilio Morenatti)

12:05 Ukrajina zostrelila ruské lietadlo Su-25. Za posledných 24 hodín ukrajinská armáda zničila aj štyri ruské bezpilotné lietadlá Orlan-10 na východe Ukrajiny, informovala 13. augusta operácia spoločných síl.

11:21 Rusi sa tento týždeň snažia uchytiť si posledné kúsky módneho tovaru a nábytku švédskych značiek H&M a IKEA, ktoré vypredávajú svoje zásoby v rámci odchodu z krajiny po invázii ruskej armády na Ukrajinu. TASR o to informuje na základe správy AP.

11:01 Dodávky západných zbraňových systémov dlhého doletu na Ukrajinu povedú k rozšíreniu geografických cieľov "špeciálnych operácií Ruska", hovorí Alexander Darchiev, riaditeľ severoamerického oddelenia ruského ministerstva zahraničných vecí.

10:41 Maxar zverejňuje satelitné snímky bieloruského letiska po hlásených výbuchoch. Maxar zverejnil zábery 13. augusta s tým, že "na hlavnej dráhe je možné vidieť spáleniny z nedávneho výbuchu a v blízkosti je evidentná spálená vegetácia."

Viac o téme: VojnaOstreľovanieOstreľovanie bojRuskoUkrajinaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu