Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Maďarská vláda obmedzila predaj pohonných látok za regulované ceny

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán
Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP/Laszlo Balogh)

BUDAPEŠŤ - Regulované ceny základných druhov pohonných látok v Maďarsku sú od sobotňajšieho poludnia platné už iba pre súkromné vozidlá s maďarským evidenčným číslom, pre poľnohospodárske stroje a taxíky. Podľa spravodajského servera hirado.hu to oznámil dopoludnia na mimoriadnej tlačovej konferencii v Budapešti minister riadiaci úrad vlády Gergely Gulyás, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

V reakcii na skutočnosť, že vláda avizovala mimoriadnu tlačovú konferenciu, množstvo Maďarov išlo už v piatok a sobotu dopoludnia natankovať. Maďarská vláda s platnosťou od 15. novembra 2021 nariadila úradnú cenu základných druhov pohonných látok vo výške 480 forintov (1,19 eura) za liter a v rámci politiky znižovania režijných nákladov domácností dostávajú obyvatelia energiu už dlhšiu dobu za fixnú cenu.

Začiatkom tohto roka kabinet premiéra Viktora Orbána rozhodol aj o regulovaní cien šiestich potravinových produktov. Cenový strop na pohonné látky v Maďarsku by sa mal zrušiť, pretože "skôr či neskôr povedie k nedostatku palív na trhu". Povedal to minulý víkend šéf maďarskej ropnej a plynárenskej spoločnosti MOL Zsolt Hernádi. Varoval, že Maďarsko čelí "mimoriadne nebezpečnej" situácii, pretože strop na ceny palív zvyšuje spotrebu.

Viac o téme: NaftaCenaBenzínMaďarskoViktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu