Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

AKTUÁLNE Veľké stretnutie Trumpa a Orbána: Problémom v USA aj Európe je podľa maďarského premiéra dominancia progresívnych liberálov

Donald Trump a Viktor Orbán Zobraziť galériu (4)
Donald Trump a Viktor Orbán (Zdroj: Facebook/ Orbán Viktor)

BUDAPEŠŤ - Donald Trump po troch rokoch opäť prijal predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána, avšak už nie ako prezident Spojených štátov, a nie v Bielom dome, konštatuje internetová stránka komerčnej televízie ATV. Zároveň pripomína, že maďarský premiér má vo štvrtok vystúpiť s prejavom na výročnej Konferencii konzervatívnej politickej akcie (CPAC) v texaskom Dallase. Informuje o tom spravodajca v Budapešti.

"Prezident Trump je našim dôležitým spojencom, obaja sme odhodlaní bojovať proti nelegálnej migrácii, presadzujeme nízke dane, a čo je najdôležitejšie, sme za mier," uviedol Orbán vo videu zverejnenom v stredu na Facebooku po utorňajšej schôdzke v Trumpovom sídle v meste Bedminster v americkom štáte New Jersey.

Americký ekonomický webový portál Business Insider citoval Trumpa, ktorý na svojej sociálnej sieti Truth Social prístupnej len pre amerických užívateľov napísal: "Skvelý čas strávený s mojím priateľom Viktorom Orbánom, predsedom vlády Maďarska. Diskutovali sme o mnohých zaujímavých témach - len málo ľudí vie tak veľa o tom, čo sa v dnešnom svete deje."

AKTUÁLNE Veľké stretnutie Trumpa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/ Orbán Viktor)

Business Insider okrem iného podotkol, že stretnutie Trumpa s Orbánom sa uskutočnilo len krátko po tom, ako sa maďarský ministerský predseda vo svojom prejave na 31. letnej univerzite Maďarov v rumunskom meste Baile Tušnad dotkol aj otázky miešania rás, ktorá vyvolala negatívne reakcie doma i v zahraničí. Portál dodal, že to nie je prvýkrát, keď Trump podporil krajne pravicového zahraničného vodcu - vlani v októbri označil za svojho priateľa aj brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara.

AKTUÁLNE Veľké stretnutie Trumpa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/ Orbán Viktor)

Spojené štáty pritom 29. júla oficiálne odsúdili vyjadrenia Orbána, ktorý varoval pred vytvorením "zmiešanej rasy", a označili ich za neospravedlniteľné. Maďarský exminister zahraničných vecí Géza Jeszenskzy v relácii ATV povedal, že schôdzka Trumpa s Orbánom neprispeje k budovaniu maďarskej zahraničnej politiky. Výročná Konferencia konzervatívnej politickej akcie (CPAC) organizovaná Americkou konzervatívnou úniou (ACU), sa koná v texaskom Dallase. Orbána organizátori pozvali a požiadali, aby na nej vystúpil s jedným z otváracích prejavov.

AKTUÁLNE Veľké stretnutie Trumpa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/ Orbán Viktor)

Maďarský premiér vystúpil 19. mája s prejavom aj na budapeštianskej konferencii CPAC, ktorá sa vôbec prvýkrát konala v Európe. "Problémom v Amerike i západnej Európe je dominancia progresívnych liberálov," vyhlásil vtedy predseda maďarskej vlády, ktorý liberalizmus Západu prirovnal ku komunistickej diktatúre.

Viac o téme: StretnutieUSADonald TrumpMaďarskoViktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu