Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

ÚRSO varuje: Dramatické zvýšenie cien elektriny pre domácnosti, treba prijať mimoriadne opatrenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA – Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) upozornil, že regulované ceny elektriny pre zraniteľných odberateľov na budúci rok vychádzajú z indexu trhových cien elektriny za obdobie od 1. augusta do 30. septembra. Stále však chýbajú pravidlá na implementáciu memoranda o porozumení so spoločnosťou Slovenské elektrárne (SE). Bez prijatia mimoriadnych opatrení v tejto oblasti pritom hrozí pre jednu bežnú domácnosť nárast ročných nákladov na energie až o 1782 eur, zdôraznil v pondelok ÚRSO.

"Keďže v súčasnosti nie je známy právne záväzný spôsob, ako bude elektrina z memoranda (alebo finančný výnos z nej) sprístupnená dodávateľom a cieľovým skupinám odberateľov, je vysoko pravdepodobné, že dodávatelia elektriny pre regulované segmenty odberateľov začnú nakupovať elektrinu v rámci existujúcich právne záväzných pravidiel," upozornil úrad.

Archívne VIDEO Domácnosti dostanú na podporu využívania obnoviteľných zdrojov energie 30 mil. eur.

Domácnosti dostanú na podporu využívania obnoviteľných zdrojov energie 30 mil. eur (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Pokiaľ dodávatelia nakúpia na trhu a bude im neskôr stanovená povinnosť odoberať elektrinu aj na základe memoranda, môže vzniknúť riziko nedodania zlacnenej elektriny z memoranda pre cieľových zraniteľných odberateľov. Druhá možnosť je, že si dotknutí dodávatelia budú môcť nárokovať vzniknuté finančné škody z nadbytočného nákupu elektriny.

"Z pohľadu úradu preto odporúčame čo najskôr ustanoviť právne záväzným spôsobom pravidlá sprístupnenia elektriny z memoranda dotknutým dodávateľom a ich cieľovým skupinám odberateľov," uviedol predseda ÚRSO Andrej Juris. Aby sa znížili riziká, odporúča ÚRSO zvážiť implementáciu memoranda formou adresných finančných kompenzácií pre cieľové skupiny odberateľov v súlade s existujúcimi predpismi.  

Viac o téme: CenyElektrinaMemorandumÚRSO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu