Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ruský plynárenský koncern Gazprom pozastavil dodávky plynu do Lotyšska

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MOSKVA- Ruský plynárenský koncern Gazprom v sobotu pozastavil dodávky plynu do Lotyšska. Ide o dôsledok rastúceho napätia medzi Moskvou a Západom v súvislosti s konfliktom na Ukrajine a sankciami voči Rusku.

"Dnes Gazprom pozastavil dodávky plynu do Lotyšska... z dôvodu porušenia podmienok" nákupu, uviedla ruská spoločnosť na sociálnej sieti Telegram. Gazprom už v stredu znížil dodávky plynu do Európy cez plynovod Nord Stream na približne 20 percent jeho kapacity. Ruská štátna spoločnosť v pondelok oznámila, že zníži dodávky na 33 miliónov kubických metrov denne.

Richard Sulík o výnimkách pre Slovensko v rámci dohody EÚ o úspore plynu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

To je polovica množstva, ktoré dodávala od obnovenia prevádzky plynovodu minulý týždeň po 10 dňoch údržby. Gazprom ako dôvod uviedol "technický stav motora" na  jednej z posledných dvoch prevádzkovaných turbín na plynovode. Štáty EÚ obviňujú Rusko, že obmedzovanie dodávok plynu je odveta za západné sankcie po intervencii Moskvy na Ukrajinu. V Bruseli sa preto tento týždeň dohodli na znížení spotreby plynu o 15 percent v EÚ už počas nasledujúceho vykurovacieho obdobia.

Viac o téme: PlynSankcieRuskoLotyšskoGazpromVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu