Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Obrovský požiar v Česku, hasiči už bojujú o prvé mesto pod lesom: Desivé ZÁBERY nočného pekla!

Požiar sa nebezpečne šíril.
Požiar sa nebezpečne šíril. (Zdroj: Facebook/SDH Velký Šenov)

HŘENSKO - Hasiči v noci na dnešok evakuovali v Hřensku kvôli rozsiahlemu požiaru v Národnom parku České Švajčiarsko asi 50 ľudí z pravého brehu Kamenice. Z Ferdinandova evakuovali nemecký detský tábor, jeho účastníkov previezli autobusom na hranice, kde si ich prebrali kolegovia z Nemecka.

Aktualizácia 15:20 - Mikulec potvrdil komunikáciu

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) potvrdil komunikáciu s českou stranou a posiela do Česka jednotky na pomoc s požiarom, avšak náš hasičský vrtuľník ešte zasahuje na východnom Slovensku, a tak sa nemôže okamžite dostaviť do Česka na pomoc s hasením požiaru.

Minister Mikulec potvrdzuje komunikáciu s českou stranou, prisľúbil im hasičskú pomoc, no vrtuľník nepríde ihneď (Zdroj: Ministerstvo vnútra SR)

VIDEO Požiar v českom Hřensku:

Hasiči v českom Hřensku likvidujú nekontrolovateľne sa šíriaci požiar (Zdroj: Facebook/SDH Velký Šenov)

Kvôli ďalej silnejúcemu požiaru sa museli hasiči stiahnuť z obce Mezná, kde horí niekoľko domov. Povedal to hovorca krajských hasičov Milan Rudolf. Dym z rozsiahleho požiaru sa šíri v páse takmer cez celú republiku. "V noci bolo evakuovaných v Hřensku asi 50 ľudí z pravého brehu Kamenice až smerom k štátnej hranici. Väčšinou to boli majitelia objektov," povedal hovorca. Podľa neho niektorí obyvatelia odišli sami vlastnými autami, ostatných previezli hasiči do Dečína, kde našli dočasné ubytovanie. Z tábora evakuovali hasiči do 50 ľudí, bol to jeden autobus, dodal.

 

Je to opravdu velké

Posted by SDH Rumburk on Monday, July 25, 2022

Hasiči sa museli stiahnuť

Cez noc sa požiar rozšíril do obce Mezná, ktorú hasiči evakuovali už v pondelok. V noci oheň podľa Rudolfa zasiahol v Meznej niekoľko domov, z obce sa museli stiahnuť aj hasiči. "Nešlo to. Jednoducho to nešlo. Všetci sme sa v noci z Meznej museli stiahnuť," uviedli na facebooku hasiči z Varnsdorfu, ktorí v obci zasahovali.

K požiaru sa podľa hovorcu schádzajú jednotky hasičov z iných krajov. "O 7:00 bude vykonaný prieskum požiariska a prerozdelenia jednotiek vrátane posíl z okolitých krajov a zahájené intenzívne hasenie aj za pomoci leteckej techniky," uviedli hasiči Ústeckého kraja po 06:30 na twitteri.

Hasiči v Česku evidujú od rána veľký počet volaní s nahlásením zápachu dymu. Zaznamenali ich napríklad v Prahe alebo aj v Pardubickom kraji. Občanov žiadajú, aby v tomto špecifickom prípade zvážili, či na tiesňové linky volať, pokiaľ nevidia potrebné plamene. Vzhľadom na poveternostné podmienky možno totiž cítiť dym na desiatky kilometrov ďaleko. Ľuďom odporúčajú obmedziť vetranie. Veľký počet volaní eviduje napríklad operačné stredisko v Pardubiciach, kde ľudia hlásia šedý dym. Kraj je pritom od miesta požiaru vzdialený zhruba 130 kilometrov. "V našom kraji nehorí. Dym sa šíri v páse takmer cez celú republiku a je zrejme z Hřenska. Odporúčame zavrieť okná a dvere," uviedli na twitteri.

Rozsiahly požiar v NP České Švajčiarsko vypukol v nedeľu ráno a v pondelok večer sa priblížil k Hřensku. Už v pondelok evakuovali hasiči z hornej časti Hřenska desať turistov zo štyroch domov. Hasiace práce pokračovali aj cez noc. Letecká služba hasičov bola cez noc pozastavená.

Pomoc zo Slovenska

Minister vnútra Vít Rakúšan (STAN) povedal v pondelok večer Českej televízii, že rokuje o pomoci so Slovenskom. Slováci by podľa Rakúšana mohli na miesto poslať svoju požiarnu vojenskú techniku. Minister zároveň uviedol, že dnes pravdepodobne vyrazí na zasadnutie krízového štábu, kde sa medzinárodná pomoc bude preberať.

Naša hasičská technika s mužstvom sa pritom len nedávno vrátila zo Slovinska, kde rovnako museli krotiť plamene v lesoch.

 

Riadim rezort, kde ľudia, ktorí v ňom pracujú, nie zriedka nasadzujú svoje zdravie a životy pre to, aby pomohli...

Posted by Roman Mikulec - minister vnútra SR on Thursday, July 21, 2022

Požiar je podľa Fialu mimoriadny

Požiar v Českom Švajčiarsku je svojím rozsahom mimoriadny a je v ťažko dostupnom teréne. Preto je veľmi účinné používať na jeho hasenie leteckú techniku. Priamo na mieste to v utorok uviedol český premiér Petr Fiala. Zároveň dodal, že vláda môže pomôcť práve tým, že požiadala o poskytnutie techniky iné štáty medzi ktorými je aj Slovensko.

Český premiér spolu s ministrom vnútra Vítom Rakušanom a riaditeľom Hasičského záchranného zboru (HZZ) Vladimírom Vlčkom sa usilujú na mieste zistiť presnejšie údaje o rozsahu katastrofy a vybavení záchranných zložiek. Navštívili aj obec Mezná, kde v noci vyhorelo osem domov. Zúčastnili sa na miestnom krízovom štábe a postup podľa ministra vnútra koordinujú aj s nemeckou stranou.

Riaditeľ HZZ Vladimír Vlček uviedol, že nie je možné požiar uhasiť bez použitia leteckej techniky. Podmienky zásahu sú podľa neho extrémne. "Je to dané reliéfom krajiny. Tu naozaj skaly striedajú príkre úbočia a vzhľadom na to, že ide o národný park a je tu množstvo dreva, tak zďaleka nie vo všetkých prípadoch sa dá zasahovať vnútri ohnísk," vysvetlil Vlček.

Rakušan sa poďakoval ľuďom za príkladné správanie a opätovne ich požiadal, aby do zasiahnutej oblasti nechodili za takzvanou turistikou katastrof. "To je niečo, čo hasiči v tejto chvíli naozaj nepotrebujú," povedal Rakušan. Záchranné zložky podľa neho pracujú na maximum. "Dúfam, že v ďalších dňoch dôjde k zlepšeniu situácie," dodal minister vnútra.

Viac o téme: PožiarČeskoLesyHřensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu