Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Škandál na šachovom turnaji: VIDEO Robot zaútočil na svojho protivníka, jeho prst považoval za figúrku

Christopherovi (7) chytil robot s umelou inteligenciou prst a zlomil ho.
Christopherovi (7) chytil robot s umelou inteligenciou prst a zlomil ho. (Zdroj: youtube/The Telegraph)

MOSKVA – Christopher (7) je považovaný za šachového génia. Svoje umenie chcel predviesť aj na turnaji Moscow Open, keď sa proti nemu postavila robotická ruka s umelou inteligenciou. Počas hry sa však stalo niečo hrozné. Mladý šachový génius opúšťal hrací stôl so strašnými bolesťami.

Na šachovom turnaji v metropole Ruska sa proti sebe postavili šachový génius Christopher (7) a robotická ruka s umelou inteligenciou. Počas hry sa však odohrala situácia, na ktorú budú chcieť organizátori čím skôr zabudnúť. Robot bol práve na ťahu, no šachovú figúrku si zamenil s chlapcovým prstom, informuje Daily Star. Keď Christopher zareagoval na jeden z pohybov robota, svoj ťah spravil príliš rýchlo a robot ho nezaregistroval. Výsledkom bolo, že umelá inteligencia si pomýlila chlapcov prst so šachovou figúrkou a zlomila mu ho. 

Viceprezident Ruskej šachovej federácie Sergej Smagin sa k situácii vyjadril, že chlapec je v poriadku. "Na prst mu dali sadru, aby sa rýchlejšie zahojil," dodal. Pri hre s robotom tu boli isté bezpečnostné pravidlá, ktoré Christopher zjavne porušil. "Keď spravil robot svoj ťah, mal chlapec chvíľu počkať, to sa ale nestalo, reagoval príliš rýchlo," ozrejmil Smagin. Ruská spravodajská stanica Baza zverejnila video incidentu, kde sa zdá, že Christopher mal na niekoľko sekúnd uväznený prst v robotickej ruke. Ľudia v jeho blízkosti sa mu v momente snažili pomôcť.

Mohol si za to sám?

Robot zrejme nebol stavaný na tak rýchlu hru. Chytil chlapca za ukazovák a silno ho stlačil. Ľudia sa mu hneď snažili pomôcť. Napokon sa podarilo vytiahnuť chlapcov prst zo zovretia robotickej ruky. Zlomenine sa však už nedalo zabrániť. Prezident Moskovskej šachovej federácie Sergej Lazarev sa vyjadril, že robota skontrolovali pred turnajom viacerí odborníci, no zrejme niečo prehliadli. "Dieťa pohlo figúrkou, potom treba dať robotovi čas na reakciu. Chlapec sa však ponáhľal a robot ho schmatol," dodal. Christopher na druhý deň v turnaji pokračoval so sadrou na ruke. Jeho rodičia už kontaktovali štátnu prokuratúru. 

Viac o téme: RobotZranenieBlamážRuskoMoskvaMoscow OpenZlomený prstŠqchový turnaj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu