Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Boris Johnson zostal verný svojej povesti: Pozrite, akou hláškou sa rozlúčil s parlamentom

Bývalý britský premiér Boris Johnson
Bývalý britský premiér Boris Johnson (Zdroj: Youtube/Guardian News)

LONDÝN - Britský premiér Boris Johnson vyslovil v parlamente v stredu 21. júla posledné slová v rámci svojej rozlúčkovej reči. Okrem toho, že svojmu budúcemu nástupcovi dal niekoľko rád, sa s celým plénom rozlúčil filmovou hláškou z Terminátora.

Budúcej hlave britského zákonodarného zboru Johnson odporučil, aby udržiaval silné väzby s Američanmi, držal sa Ukrajincov, slobody a demokracie. Okrem toho spomenul, aby jeho nástupca znížil dane a spravil všetko, čo bude v jeho silách, aby bola Británia najlepším miestom pre život. 

"Pamätajte na to, že čísla na Twitteri nie sú dôležité. Dôležití sú ľudia, vďaka ktorým sme sa sem dostali," dodal Johnson. Pred ukončením svojho prejavu použil ešte známu hlášku amerického herca Arnolda Schwarzeneggera z filmovej ságy Terminátor: "Hasta la vista, baby!"

Johnson odstúpil z postu lídra konzervatívnej strany 7. júla po sérii škandálov a rezignácií prominentných členov jeho kabinetu. Vrcholom bolo odstúpenie Whipa Chrisa Pinchera, ktorý bol obvinený zo sexuálneho obťažovania dvoch mužov. Johnson priznal, že najatie Pinchera bolo chybou a že o obvineniach vedel, keď sa z neho snažil v roku 2019 spraviť svojho zástupcu. Okrem toho usporadúval večierky na Downing Street počas tvrdého lockdownu. 

Veké zmierenie? SaS na nás za štyri dni zaútočila 365-krát: Odpustime si navzájom, vyzýva Matovič (archívne video)

Veké zmierenie? SaS na nás za štyri dni zaútočila 365-krát: Odpustime si navzájom, vyzýva Matovič (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Kandidáti na nového premiéra

Traja kandidáti v súčasnosti bojujú o to, aby sa dostali na prvé dve miesta vo voľbe nového premiéra. Sú nimi bývalý šéf ministerstva financií Rishi Sunaka, ministerka obchodu Penny Mordauntová a ministerka zahraničia Liz Trussová. Keď sa vyberú dve mená, členovia Konzervatívnej strany v celej  Británii budú hlasovať o víťazovi, ktorý by mal byť vyhlásený 5. septembra.

Viac o téme: PremiérVeľká BritániaTerminátorBoris JohnsonParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu