Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Kandidáti na post premiéra Británie Sunak a Trussová sú podľa Starmera strojcovia neporiadku v krajine

Líder britskej opozičnej Labouristickej strany Keir Starmer
Líder britskej opozičnej Labouristickej strany Keir Starmer (Zdroj: TASR/AP)

LONDÝN - Líder britskej opozičnej Labouristickej strany Keir Starmer v utorok kritizoval postup oboch kandidátov na post predsedu Konzervatívnej strany a označil ich za strojcov neporiadku v krajine. Informuje o tom stanica BBC.

Kandidáti Rishi Sunak a Liz Trussová sa v pondelok večer stretli v prvej televíznej debate. Vysielala ju stanica BBC. Nový líder konzervatívcov sa stane aj britským premiérom.

Starmer podľa svojich slov nie je naozaj presvedčený, že Británia po 12 rokoch neúspechu potrebuje ďalšieho lídra z radov konzervatívcov. "Obzvlášť toryovského (konzervatívneho) lídra, ktorý bol súčasťou toho, čo sa práve deje. Obaja boli členmi vlády – sú strojcami neporiadku v tejto krajine," povedal.

V krajine je podľa neho potrebná zmena

Pripomenul hospodárske problémy Spojeného kráľovstva, ako napríklad nedostatočné zvyšovanie platov, zvyšujúce sa účty či narastajúcu infláciu. "Minulú noc som však od týchto uchádzačov nepočul odpoveď na tento problém," povedal. Preto je podľa neho v krajine potrebná zmena; nie však zmena vo vedení Konzervatívnej strany. "Potrebujeme pre Britániu čerstvý štart. Potrebujeme zmenu vlády," povedal.

Bývalý minister financií Sunak a ministerka zahraničných vecí Trussová sú dvojica kandidátov na post nového lídra konzervatívcov, o ktorom v hlasovaní rozhodujú členovia strany. Meno nového predsedu, ktorý sa zároveň stane britským premiérom, má byť známe do 5. septembra.

Viac o téme: PremiérBritániaLiz TrussováRishi Sunak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu