Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

FOTO Otrasný nález v hromadnom hrobe v Poľsku: Popol 8000 obetí z koncentračného tábora

 Bývalý koncentračný tábor Soldau Zobraziť galériu (3)
Bývalý koncentračný tábor Soldau (Zdroj: profimedia.sk)

VARŠAVA - V hromadnom hrobe na severe Poľska neďaleko nacistického koncentračného tábora Soldau bol objavený popol 8000 ľudí. Podľa odhadov odborníkov váži dovedna 17,5 tony, napísala BBC. Odhad hmotnosti založili na tom, koľko váži popol z jedného človeka.

Tomasz Jankowski z poľského Inštitútu národnej pamäte (IPN) povedal, že v hrobe bolo uložených najmenej 8000 obetí. Odhad je založený na tom, že popol z jedného človeka váži približne dva kilogramy. Telá boli pravdepodobne vykopané a spálené pri nacistickej operácii, ktorej cieľom bolo zahladiť stopy po vraždení. Nacisti v Soldau vraždili Židov, politických odporcov a príslušníkov poľskej elity.

Koncentračný tábor bol vybudovaný v roku 1939 ako tranzitný, internačný a vyhladzovací a bol používaný po celý čas nacistickej okupácie. Mesto Soldau, teraz opäť poľské Dzialdowo, bolo v septembri 1939 pripojené k nemeckému Východnému Prusku.

Karol Nawrocki, vedúci IPN (Národný ústav pamäti), má 13. júla 2022 tlačovú konferenciu v Bialuckom lese pri Ilowe na mieste, kde bol odkrytý masový hrob asi 8 000 obetí nacizmu z neďalekého koncentračného tábora Soldau v Dzialdowe. začiatkom júla 2022.
Zobraziť galériu (3)
Karol Nawrocki, vedúci IPN (Národný ústav pamäti), má 13. júla 2022 tlačovú konferenciu v Bialuckom lese pri Ilowe na mieste, kde bol odkrytý masový hrob asi 8 000 obetí nacizmu z neďalekého koncentračného tábora Soldau v Dzialdowe. začiatkom júla 2022.  (Zdroj: profimedia.sk)

Odhaduje sa, že v nacistickom tábore bolo zabitých až 30-tisíc ľudí. Vedci dúfajú, že budú môcť na pozostatkoch vykonať analýzy DNA, aby zistili viac informácií o obetiach. Archeológovia našli stovky zvyškov oblečenia, gombíkov a ďalších vecí, ale žiadne cennosti, čo poukazuje na to, že telá boli pred zapálením okradnuté. Jankowski uviedol, že v blízkosti tábora sa našli dve jamy a možno sa uskutoční prieskum s cieľom nájsť ďalšie.

Symbolický hrob v Bialuckom lese pri Ilowe 13. júla 2022 na mieste, kde bol začiatkom júla 2022 odkrytý masový hrob asi 8 000 obetí nacizmu z neďalekého koncentračného tábora Soldau v Dzialdowe.
Zobraziť galériu (3)
Symbolický hrob v Bialuckom lese pri Ilowe 13. júla 2022 na mieste, kde bol začiatkom júla 2022 odkrytý masový hrob asi 8 000 obetí nacizmu z neďalekého koncentračného tábora Soldau v Dzialdowe.  (Zdroj: profimedia.sk)

Poľský premiér Mateusz Morawiecki v stredu pri inej príležitosti povedal, že sa pripravuje správa s podrobným výpočtom nacistických vojnových zločinov aj prepočty súvisiacich finančných strát. Nemecko podľa neho poľskému národu spôsobilo obrovskú ujmu a nezaplatilo reparácie. Nemecko trvá na tom, že záležitosť reparácií bola právne uzavretá už v 50. rokoch minulého storočia.

Viac o téme: HrobDruhá svetová vojnaKoncentračný táborPopolSoldau
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu