Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ukrajinci oslávili výročie konca druhej svetovej vojny po svojom: Prehliadka ruských vojenských vrakov!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Profimedia.sk)

KYJEV – 77 rokov od konca vojny. Toto víťazstvo si mnohí pripomínajú 8. mája, iní, napríklad v Rusku, o deň neskôr. Oslavy sú však tento rok poznačené vojnou, ktorá už vyše dva a pol mesiaca trvá na Ukrajine po invázii Ruska. Naši východní susedia si preto v hlavnom meste Kyjev zorganizovali netradičnú prehliadku – a to ruských vrakov, ktoré boli počas prebiehajúcej vojny na Ukrajine zničené.

9. máj je pre Rusko mimoriadne dôležitý deň, počas ktorého si pripomínajú výročie Dňa víťazstva. Počas neho prebiehajú na Červenom námestí v Moskve tradičné oslavy spojené s vojenskou prehliadkou. Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok v prejave vyhlásil, že ruská vojenská operácia na Ukrajine bola správnym rozhodnutím. Informovala o tom agentúra AFP.

Archívne VIDEO Na Slavíne čítajú mená obetí rašizmu (ruského fašizmu), prišli aj proruskí protestujúci

Na Slavíne čítajú mená obetí rašizmu (ruského fašizmu), prišli aj proruskí protestujúci (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

V radoch vojakov zhromaždených na Červenom námestí boli aj účastníci tzv. špeciálnej vojenskej operácie, ktorú Rusko začalo proti Ukrajine ešte 24. februára. O nich Putin vo svojom prejave povedal, že "bojujú za ľudí v Donbase, za bezpečnosť vlasti". Tisíckam vojakov zhromaždených na moskovskom Červenom námestí Putin povedal, že ruské sily na Ukrajine pokračujú v boji proti nacizmu, a zdôraznil, že je dôležité "urobiť všetko pre to, aby sa hrôza globálnej vojny neopakovala," citovala agentúra AFP.

Ukrajinci oslávili výročie konca
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Vlastná vojenská prehliadka

Po svojom sa však víťazstvo nad fašizmom rozhodli osláviť Ukrajinci. Tí v Kyjeve vytvorili prehliadku zničenej ruskej vojenskej techniky, ktorú našli v okolí mesta po tom, ako sa odtiaľ ruskí vojaci stiahli. Techniku sa rozhodlo vystaviť na ulicu Národné múzeum vojenskej histórie Ukrajiny, pričom výstava je venovaná rusko-ukrajinskej vojne.

Ukrajinci oslávili výročie konca
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Profimedia.sk)

Okoloidúci si tak môžu detailne pozrieť rôznu vojenskú techniku Ruska, od zničeného tanku až po raketu, pričom sa pri vystavených objektoch fotia, dotýkajú sa ich, prípadne rodičia nechávajú deti, aby sa na nich hrali. Pri mnohých z nich je aj vyvesená tabuľa, ktorá odkazuje, o aký typ zbrane či vozidla ide a na čo slúži. Avšak, nejde len o vraky ruských strojov, ale aj ukrajinských. Tie v okolí hlavného mesta ostali po tom, ako sa skončila bitka o Kyjev, ktorá trvala do 2. apríla. V súčasnosti žiadne boje v Kyjeve žiadne boje neprebiehajú.

Ukrajinci oslávili výročie konca
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Profimedia.sk)

Viac o téme: Vojenská prehliadkaMoskvaVladimir PutinUkrajinciUkrajina v krízeVojna na UkrajinePrehliadka ruských vojeských vrakovNárodné múzeum vojenskej histórie Ukrajiny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu