Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Poľský premiér varuje pred Putinom: Je nebezpečnejší ako Hitler a Stalin, Európa je v ohrození!

Chce Putin dobyť celú Európu? Zobraziť galériu (3)
Chce Putin dobyť celú Európu? (Zdroj: SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

VARŠAVA - Poľský premiér Mateusz Morawiecki varuje pred Vladimirom Putinom. Šéf Kremľa je podľa neho "nebezpečnejší ako Hitler a Stalin". Ak Západ nezastaví ruskú agresiu, Európa je v ohrození. Vyzýva tiež na odstránenie "obludnej ideológie ruského vodcu".

Morawiecki tvrdí, že Putin má smrteľnejšie zbrane ako diktátori 20. storočia a na šírenie svojej propagandy využíva internet. Svet preto musí odhaliť korene jeho ideológie a vyhubiť ju, povedal pre Telegraph. Premiér taktiež hovorí o "deputinizácii", v opačnom prípade ruský prezident nezastaví svoj útok na Európu na Ukrajine.

Ideológia Putina pripomína komunizmus a nacionalizmus

Ideológia Ruského sveta (Ruskij Mir) je ekvivalentom komunizmu a nacizmu 20. storočia, povedal Morawiecki. "Ide o ideológiu, ktorú Rusko používa na ospravedlnenie vymyslených práv a výsad pre svoju krajinu." Táto ideológia predstavuje hrozbu nielen pre Ukrajinu, ale pre celú Európu a musí byť podľa poľského šéfa vlády úplne vykorenená. 

Poľský premiér Mateusz Morawiecki
Zobraziť galériu (3)
Poľský premiér Mateusz Morawiecki  (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys, Pool)

"Bojujete za vlasť, za jej budúcnosť, aby nikto nezabudol na lekcie z druhej svetovej vojny. Aby na svete nebolo miesto pre katov a nacistov," povedal kremeľský tyran pred vojenskou prehliadkou na "Deň víťazstva" v Moskve. "Putin opäť predstavil svetu mytológiu víťazstva Ruska nad nacizmom,“ povedal Morawiecki pre Telegraph. Putin tým však ignoruje desaťročia nepokojov, ktoré Sovietsky zväz po vojne rozpútal v mnohých východoeurópskych krajinách.

Poľský premiér varuje pred
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexei Alexandrov)

Európa musí Putina zastaviť! 

Kremeľský tyran odštartoval novú éru ruského imperializmu a šíri propagandu, ktorá prezentuje agresiu proti Ukrajine ako operáciu na „denacifikáciu“ krajiny. Západ ignoruje rastúcu hrozbu zo strany Ruska. To je to, čo umožňuje Putinovu ideológiu, povedal Morawiecki. "Putin nie je ani Hitler, ani Stalin. Žiaľ, je oveľa nebezpečnejší," dodal. "Ak ho Európa nezastaví, Putin ďalej nechá ruské sily napadnúť Európu. Je na nás, aby sme sa rozhodli, kde Rusko zastavíme."

Viac o téme: Vladimir PutinUkrajinaMateusz Morawiecki
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu