Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

VIDEO Duch Vianoc je zachránený: Byzantský kostol odkryl neuveriteľné tajomstvo!

(Zdroj: Twitter/ DailyMail)

ANKARA - Pod mozaikou a kamennou podlahou v byzantskom kostole v Turecku bol objavený hrob svätého Mikuláša, ktorý zomrel pred viac ako 1600 rokmi. Archeológovia našli v minulosti medzeru v podlahe kostola. Výskumom zistili, že pod novým kostolom bola kedysi bazilika, ktorá bola v stredoveku zničená stúpajúcou hladinou Stredozemného mora. Teraz našli aj hrob svätého Mikuláša.

Svätý Mikuláš sa narodil v roku 270 v obci Patara bohatým rodičom, ktorí zomreli na epidémiu a zanechali mu veľký majetok. Zdedené peniaze potom rozdával chudobným a dokonca zachránil tri dievčatká pred životom prostitútky. V 4. storočí sa stal biskupom, no uväznený bol rímskym cisárom Diokleciánom v čase, keď boli kresťania prenasledovaní. Jeho životný príbeh sa pre jeho dobročinnosť stal známym po celom svete.

Doteraz existovali o jeho umŕtí iba záznamy a jeho miesto odpočinku bolo záhadou, informuje DailyMail. Výskumníci sa domnievali, že jeho pozostatky ležia v talianskom meste Bari, pretože boli predmetom krádeže. Teraz je však dokázané, že pozostatky v Taliansku patrili anonymnému kňazovi a miesto odpočinku bolo vždy v Turecku. Byzantský kostol v meste Demre, v južnom Turecku pomenovaný po svätom Mikulášovi bol kedysi miestom uctievania pravoslávnych kresťanov a je obklopený sochami svätého Mikuláša. V roku 1982 bol zapísaný do svetového dedičstva UNESCO.

Osman Eravsar, vedúci provinčnej rady na ochranu kultúrneho dedičstva v Antalyi, minulý týždeň pre tlačovú agentúru Demirören povedal: „Teraz sme sa dostali k pozostatkom prvého kostola a k podlahe, na ktorú vystúpil svätý Mikuláš“. Mesto Demre, kde svätý Mikuláš pôsobil je v južnom Turecku už dlho pútnickym miestom pre mnohých kresťanov.

Viac o téme: VianoceSvätý MikulášHrob svätého MikulášaDemre
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu