Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V Prahe sa stretávajú ministri vnútra krajín EÚ: Slovensko zastupuje Mikulec

Minister vnútra Roman Mikulec Zobraziť galériu (2)
Minister vnútra Roman Mikulec (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

PRAHA - V Prahe sa v pondelok stretávajú ministri vnútra a spravodlivosti členských krajín Európskej únie na prvom neformálnom rokovaní v rámci českého predsedníctva v Rade EÚ. Slovensko na stretnutí zastupuje minister vnútra Roman Mikulec. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová.

Hlavnými prioritami stretnutia budú dôsledky vojny na Ukrajine v oblasti bezpečnosti, posilnenie boja proti sexuálnemu zneužívaniu detí a spustenie Platformy EÚ na podporu bezpečnosti Moldavska. K rokovaniu sa okrem úniových ministrov pripoja aj ukrajinský a moldavský ministri vnútra.

"Je to veľmi dôležité, pretože tieto štáty sú pre nás – po prvé – objektom tej diskusie a – po druhé – v prípade Moldavska je to štát, ktorému my musíme byť schopní pomôcť a dnes doobeda sa budeme baviť aj o konkrétnych spôsoboch, akými by sme ako Európska únia pomôcť mohli," povedal pred stretnutím český minister vnútra Vít Rakušan.

Vít Rakušan
Zobraziť galériu (2)
Vít Rakušan  (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Na oblasť boja proti sexuálnemu zneužívaniu detí v on-line priestore sa chce Česko sústrediť počas celého trvania predsedníctva. Na jeho konci by mali priniesť konkrétne výsledky aj návrhy zmien. Témou ministerského obeda bude diskusia o ďalšom osude Migračného paktu a o pripravenosti Európy na problémy spojené s migráciou.

Rakušan zdôraznil, že o téme budú hovoriť najmä v súvislosti s aktuálnou situáciou na Ukrajine. Súčasťou pracovnej cesty Mikulca bude aj podpis dohody medzi slovenským a litovským ministerstvom vnútra o vyslaní litovských policajtov na územie Slovenska.

Česko chce, aby sa jasne pomenovalo, čo znamená povinná solidarita

Vojna na Ukrajine a nemožnosť vývozu ukrajinského obilia môžu viesť k novým migračným tlakom na Európu. Uviedol to český minister vnútra Vít Rakušan pred pondelňajšími rokovaniami ministrov vnútra EÚ v Prahe. V českej metropole Prahe sa v pondelok stretávajú ministri vnútra a spravodlivosti členských krajín EÚ na prvom neformálnom rokovaní v rámci českého predsedníctva v Rade EÚ. Slovensko na stretnutí zastupuje minister vnútra Roman Mikulec. Rakušan zdôraznil, že už na tomto stretnutí chce česká strana otvoriť tému migrácie a Nového paktu o migrácii a azyle.  

"Chceme varovať a upozorniť, že tu môže byť aj sekundárna migrácia. Všetci vieme, že cena chleba môže spôsobiť, že milióny ľudí sa dajú do pohybu," uviedol s odkazom na nemožnosť dostať ukrajinské obilie na svetové trhy. Podľa jeho slov chce Praha nadviazať na predošlé francúzske predsedníctvo, ktoré prišlo s konceptom povinnej solidarity v otázke migrácie. Rakušan tvrdí, že si treba dobre zadefinovať, čo je to tá "povinná solidarita""Sú krajiny, ktoré súhlasia s povinnými relokáciami, a sú krajiny – ako aj Česká republika –, ktoré relokácie a kvóty dlhodobo odmietajú. Potom si však treba zadefinovať inú formu solidarity, o ktorej hovorilo Francúzsko," vysvetlil.

Zdôraznil, že v hre je zrejme nejaká forma finančnej solidarity, a žiada, aby sa o tom hovorilo nahlas a úprimne – prvoradé by však mali byť snahy zamedziť, aby k migrácii vôbec dochádzalo. "To znamená riešiť tú situáciu v krajinách pôvodu a tiež hovoriť o posilnení agentúry Frontex a posilnení vonkajších hraníc EÚ," povedal minister. S tým súvisia aj ambície Českej republiky, ktorá do konca svojho predsedníctva chce ukončiť rokovania o Eurodacu, čiže systéme na porovnávanie odtlačkov prstov, a o vykonávaní skríningu, čiže odoberaní odtlačkov prstov imigrantov prichádzajcich na územie Únie. Rakušan spresnil, že tieto rokovania sú vo fáze trialógu, teda rokovaní medzi Európskou komisiou, Európskym parlamentom a členskými štátmi, ktoré teraz zastupuje Česká republika.  

Plne podporujem vstup Ukrajiny a Moldavska do EÚ, tvrdí Mikulec

Ukrajina má našu plnú podporu, a preto jej vstup do EÚ vrátane Moldavska plne podporujem, vyhlásil slovenský minister vnútra Roman Mikulec na dopoludňajšom rokovaní ministrov vnútra členských krajín Európskej únie v Prahe. V prejave tiež predstavil kroky Slovenska a jeho pomoci. Informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová.

Slovensko podľa Mikulca venuje vysokú pozornosť hrozbám, ktoré vyplývajú z ruskej agresie na Ukrajine. "Od začiatku krízy je každá osoba, ktorá prekročí vonkajšiu hranicu Európskej únie, kontrolovaná v národných informačných systémoch, ako aj v informačných systémoch EÚ a Interpolu," vysvetlil Mikulec. Vo svojom vystúpení pripomenul, že Slovensko vyslalo dve skupiny forenzných expertov na pomoc pri vyšetrovaní vojnových zločinov na Ukrajine. "S potešením som prijal informáciu, že ukrajinská strana považovala postupy slovenskej skupiny za vysoko profesionálne a zapojila do aktivít aj svojich expertov pre získanie skúseností," povedal minister vnútra.

Ukrajinský minister vnútra Denys Monastyrskyj sa poďakoval za pomoc a solidaritu, ktorú Ukrajine členské štáty prejavili. Rezortným kolegom opísal, ako funguje ministerstvo vnútra počas vojny. "Dôležitým rozmerom, ktorý je pre nás aktuálny, je odmínovanie. Veľmi dôležitý je pre nás mechanizmus civilnej ochrany EÚ, veľmi nám v rámci neho pomohli darované vozidlá – či už pre záchranárov, policajtov, alebo na evakuáciu ľudí," uviedol Monastyrskyj. Eurokomisárka pre vnútorné veci Ylva Johanssonová hovorila o možných dôsledkoch vojny na bezpečnosť Európskej únie. "Budeme čeliť pašovaniu strelných zbraní z vojnových území do EÚ, ale aj obchodovaniu s ľuďmi. V rámci EÚ musíme preto prehodnotiť bezpečnostnú politiku, musíme zintenzívniť spoločné operatívne akcie; potrebujeme pracovať v on-line priestore," povedala komisárka.

Viac o téme: StretnutieEurópska úniaRoman Mikulec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu