Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Slovensko je pripravené podieľať sa na obnove Ukrajiny: Pôjde o infraštruktúru, ale aj reformný proces

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexei Alexandrov)

BRATISLAVA - Slovensko je pripravené podieľať sa na obnove Ukrajiny. Pri štvrtkovom okrúhlom stole organizovanom predsedom vlády SR Eduardom Hegerom (OĽANO) k zapojeniu Slovenska do obnovy Ukrajiny to povedala štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Ingrid Brocková.

"Každá kríza predstavuje zároveň aj príležitosť. Kľúčovým aspektom na dosiahnutie kvalitných výsledkov zapojenia Slovenska do povojnovej obnovy Ukrajiny bude efektívna koordinácia verejného, súkromného a mimovládneho sektora," uviedla štátna tajomníčka. Zdôraznila, že Ukrajina okrem silnej politickej podpory a bezprostrednej humanitárnej pomoci potrebuje aj reálnu pomoc pri obnove infraštruktúry a reformnom procese.

Zničené mesto Mariupoľ
Zobraziť galériu (4)
Zničené mesto Mariupoľ  (Zdroj: SITA/AP Photo)

Slovensko je podľa Brockovej pripravené v tom zohrať významnú úlohu, keďže ekonomická prosperita Ukrajiny môže byť impulzom aj pre ekonomický rozvoj Slovenska. Zároveň ocenila načasovanie okrúhleho stola, ktorý sa uskutočnil bezprostredne po medzinárodnej konferencii o obnove Ukrajiny vo švajčiarskom Lugane, kde boli prijaté princípy pre proces obnovy Ukrajiny, ku ktorým sa prihlásila aj Slovenská republika.

Viac o téme: VojnaKonflikt SlovenskoUkrajinaVojna na UkrajineObnova Ukrajiny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu